• El Col·legi de Periodistes de Catalunya posa en marxa el Punt Lila

    6 març, 2023

    Un nou servei per a les col·legiades que siguin objecte de les violències masclistes, ciberassetjament o agressió sexual. En aquests supòsits, el col·legi prestarà un servei d’atenció i assistència gratuït a les víctimes.

    Tal com va acordar la Junta de Govern en la seva reunió del passat mes de desembre, avui 6 de març s’ha posat en marxa un Punt Lila al Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la voluntat d’atendre a les periodistes col·legiades que puguin ser víctimes de la violència masclista en el seu àmbit laboral. D’aquesta manera, el Col·legi de Periodistes fa un pas més en la lluita contra la violació dels drets humans a través de la violència que s’exerceix contra les dones en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic.

    “Ens agradaria que la nostra experiència serveixi per a altres col·legis o associacions professionals, com ja ens ha passat en altres casos, com les Recomanacions per al tractament de les violències masclistes, que vam presentar fa uns dies” ha expressat Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes.  Per posar en marxa el Punt Lila, el Col·legi de Periodistes comptarà amb dos nous serveis d’assessorament específics per fer front a aquestes violències. D’una banda, amb el suport de l‘Associació de Dones Juristes, amb qui s’ha arribat a un acord per donar assistència legal a les possibles víctimes, i un altre amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya que prestaran el servei de suport en aquesta matèria a les periodistes col·legiades que ho necessitin.

    Aposta per la formació com a eina preventiva

    Entre les primeres mesures posades en marxa hi ha la formació específica sobre la matèria. El primer dels cursos ja s’ha impartit al personal intern del Col·legi de Periodistes, comptant amb totes les demarcacions que hi formen part (Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Catalunya Central i Terres de l’Ebre) per conèixer com s’ha de fer la primera presa de contacte, així com el primer acompanyament i derivació cap als diferents serveis, segons sigui la situació. Una formació especialment útil per a les persones que hauran de prestar aquesta primera atenció i que les ajudarà a comprendre els diferents fenòmens de la violència masclista a l’àmbit laboral, incorporar pautes d’actuació en una primera acollida, conèixer els continguts bàsics dels protocols d’abordatge i els recursos d’atenció a aquestes violències i mecanismes de derivació.

    Hi ha previstos dos cursos més, un adreçat als càrrecs intermedis de les redaccions i mitjans de comunicacions que vulguin aprofundir en l’anàlisi del contingut específic dels protocols dels diferents mitjans de comunicació i en conèixer els recursos d’atenció a aquestes violències i els mecanismes de derivació. Aquest curs està programat per fer-lo el pròxim dimecres 29 de març, de 10.00 h a 12.00 h. I, finalment, un tercer curs que es farà el 22 de març i obert a totes les periodistes que desitgin conèixer amb més profunditat aquests mecanismes, però sobretot per dotar-les d’eines per detectar situacions de violència masclista viscudes en l’àmbit laboral i periodístic. Tots aquests cursos seran sufragats pel Col·legi de Periodistes i els impartirà Equilatera, una cooperativa sense ànim de lucre formada per un equip de professionals procedents de les ciències socials, de la salut i del dret que treballa per a la implementació de l'equitat de gènere en l'àmbit de les organitzacions, des d'una perspectiva feminista.

    Protocols a l’abast

    Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el suport dels seus Serveis Jurídics, s’ha treballat també en l’elaboració d’un protocol estandarditzat per a tots aquells mitjans de comunicació que encara no en disposin. Està pensat sobretot per a mitjans de comunicació i/o empreses de comunicació, que no tenen capacitat pròpia per elaborar-ne un de propi i que podran demanar-lo i implementar-los en les seves respectives empreses.

    Totes aquestes iniciatives es podran materialitzar gràcies a l’assessorament inicial de l’Àrea d‘Igualtat i Sostenibilitat Socials de la Diputació de Barcelona, amb qui s’ha signat un conveni, amb l’objectiu d’impulsar, crear i posar en marxa el Punt Lila del Col·legi de Periodistes de Catalunya, una iniciativa pionera en aquest àmbit.

    Com funciona el Punt Lila del Col·legi

    1. Presenta't a la demarcació del Col·legi més propera (Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Manresa o Tortosa) o truca al 93 317 19 20. 
    2. Una companya del Col·legi t'assessorarà en la teva situació. 
    3. Si el cas ho requereix, et facilitarem suport jurídic. 
    4. Es prestarà acompanyament psicològic si la periodista ho necessita. 

    Manifest 8M

    Durant la presentació d’aquest nou servei, que coincideix en el temps amb la setmana en què se celebra el Dia Internacional de la Dona, s’ha fet públic també el manifest elaborat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya amb motiu del 8M. Sota el títol “Empoderem-nos!”, les dues associacions reivindiquen la igualtat real de dones i homes en l’exercici de la professió periodística. Una igualtat en matèria retributiva, de responsabilitats i de tracte.

    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.