• Esmorzar amb Yaroslav Bozhko, representant del poble ucraïnès i Premi Sàkharov 2022 del Parlament Europeu

  14 febrer, 2023

  L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzen el dijous 23 de febrer a les 9:30 h un esmorzar de premsa amb Yaroslav Bozhko, representant del poble ucraïnès guardonat amb el Premi Sàkharov 2022 del Parlament Europeu. Cal inscripció prèvia. 

  L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzen el dijous 23 de febrer a les 9:30 h un esmorzar de premsa amb Yaroslav Bozhko, representant del poble ucraïnès guardonat amb el Premi Sàkharov 2022 del Parlament Europeu.
  Font:
  Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

  Aquest 24 de febrer es complirà un any de l’inici de l’agressió militar russa a Ucraïna. La vigília de la commemoració del primer aniversari, el dia 23 de febrer, l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i el Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzen un esmorzar amb periodistes per apropar la figura de Yaroslav Bozhko, portaveu del Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc. És el responsable del Centre d'Estudis Polítics “Doctrine”, consultor polític i analista, i màster en Ciències Polítiques per la Universitat Nacional Taras Xevtxenko de Kíev. La trobada se celebrarà a les 9.30 h a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. 

  El poble d’Ucraïna va ser guardonat el 14 de desembre de 2022 amb el Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència del Parlament Europeu a Estrasburg. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va participar per videoconferència a la cerimònia de lliurament del guardó, en la qual van estar presents l’activista de drets humans i presidenta del Centre per les Llibertats Civils, Oleksandra Matviychuk, guardonada amb el Premi Nobel de la Pau; la fundadora de la unitat d’avaluació mèdica “Àngels de Taira”, Yulia Pajevska; l’alcalde de la ciutat ucraïnesa de Melitópol, Ivan Fedorov; Olekssandr ChekryhinStanislav Kulykivskyi, representants dels Serveis Estatals d’Emergència d’Ucraïna, i Yaroslav Bozhko, portaveu del Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc.

  El Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc es va originar a la ciutat temporalment ocupada de Melitópol, treballa als territoris ocupats a Ucraïna i compta amb més de 3.000 activistes. El Moviment anima els ucraïnesos a resistir i denunciar l'ocupació russa pintant llaços blaus i grocs i altres símbols ucraïnesos als espais públics. Creen i difonen fulletons,
  inspiren a les persones a les zones ocupades i proporcionen informació a les autoritats ucraïneses i al públic extern sobre què està passant als territoris ocupats. El Moviment es va crear com a eina per ajudar els civils, per salvar la seva identitat ucraïnesa en l’ocupació. L’entitat defensa la dignitat humana, la llibertat, la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna, la democràcia, els drets humans i la política basada en valors.

  El Premi Sàkharov

  El Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència, concedit per primera vegada el 1988 a Nelson Mandela i Anatoli Marchenko, és el màxim homenatge rendit per la Unió Europea a la tasca en l'àmbit dels drets humans. És l'expressió del reconeixement a persones, grups i organitzacions per la seva contribució extraordinària a la protecció de la llibertat de
  consciència.

  Sobre la invasió russa d’Ucraïna

  El 24 de febrer de 2022 va tenir lloc l’inici de l’agressió militar russa a Ucraïna. Des de llavors, la Unió Europea ha aprovat nou paquets de sancions contra Moscou i al juny va rebre l’estatut de país candidat. La UE ha anat intensificant el seu suport militar, econòmic i humanitari a Kíiv des de l’inici de la invasió, en què el Parlament Europeu va declarar Rússia com a Estat promotor del terrorisme. En la seva intervenció en una sessió plenària extraordinària del Parlament Europeu a Brussel·les el passat 9 de febrer, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va advertir que “Rússia està intentant aniquilar una Ucraïna sobirana, però també la forma de vida europea”.

  INSCRIPCÍONS

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.