• Josep Cuní presentarà a Barcelona "El Autonomista: el diari dels Rahola"

  27 setembre, 2019

  Un acte a la Fundació Lluís Coromina promourà la reedició del llibre de Lluís Costa sobre els orígens del periodisme modern a Girona 

  La portada de la reedició del llibre s'ha actualitzat amb un disseny més modern.
  29 maig, 2019
  Autor:
  Anna Estartús

  El periodista Josep Cuní serà l'encarregat de presentar a Barcelona la reedició del llibre de Lluís Costa El Autonomista: el diari dels Rahola. Els orígens del periodisme modern a Girona (1898-1939), en un acte que tindrà lloc el dimarts 15 d'octubre a l'Espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina. 

  En la presentació també es podrà veure el documental del periodista gironí Joan Roura Carles Rahola: memòria de la presó; i l'actriu Marieta Sánchez llegirà diversos textos del llibre. 

  El llibre ha estat reeditat per la Diputació de Girona amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, i és per això que a la presentació també hi assistiran el president de la Diputació, Miquel Noguer; i el vicepresident de la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau

  La Diputació de Girona ha reeditat aquest any, amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, el llibre El Autonomista: el diari dels Rahola. Els origens del periodisme modern a Girona (1898-1939), de Lluís Costa, doctor en història i professor titular de la UdG. El volum, que es va publicar al desembre de 1999, pren ara nova volada amb motiu dels 80 anys de l'afusellamenat de Carles Rahola i Llorens, el 15 de març de 1939. Aquesta segona edició tan sols ha introduït dos canvis respecte la primera: el nou disseny de la portada i el pròleg, que en l'original era de l'historiador Joan B. Culla, i en aquesta és del mateix Lluís Costa

  Quaranta anys d'història de la ciutat

  El llibre és un valuós document que reconstrueix més de quaranta anys de la història de la ciutat de Girona i, en particular, del periodisme gironí, de 1898 a 1939, a través de l’experiència del diari El Autonomista, publicat a Girona, fundat i dirigit per Darius Rahola i del qual el seu germà, Carles Rahola, va ser redactor, articulista i editorialista.

  Tal com s’explica a la contraportada d’aquesta segona edició del llibre, El Autonomista representa una de les experiències més emblemàtiques i significatives de la premsa gironina. La seva història s’identifica amb la del naixement i consolidació del periodisme modern a Girona, i la seva llarga vida constitueix una part important de la mateixa història de Girona: tots els grans esdeveniments del país, de la ciutat i de les comarques gironines es van reflectir a les seves pàgines. 

  Així, per mitjà de l’estudi del diari, Costa va desgranant la història gironina en general i la de la família Rahola en particular. L’autor hi dedica capítols gràcies a la recerca que va fer, però sobretot gràcies a l’aportació de la filla de Darius Rahola, Rosa, i de la filla petita de Carles Rahola, Carolina.

  L’objectiu és posar a l’abast del lector un llibre ric i útil tant per al ciutadà que vol conèixer més i millor el seu país, com per al periodista, estudiant o investigador, perquè pot trobar-hi algunes claus que l’ajudaran a interpretar l’evolució del periodisme i de la història de Catalunya, en general, i de Girona, en particular.

  Darius i Carles Rahola, dos homes bons 

  Periodista, escriptor, historiador i polític, Carles Rahola, nascut a Cadaqués, ostenta el trist honor d’haver estat l’únic escriptor català afusellat pel règim franquista pels articles que va escriure. Va ser redactor, articulista i editorialista del diari L’Autonomista -fundat i dirigit pel seu germà Darius- fins al gener de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Girona i la impremta va ser confiscada i el diari tancat, i va treballar d’escrivent a la Diputació fins el dia de la seva detenció.El Consell de Guerra el va condemnar per tres articles publicats durant la guerra civil i que, segons la sentència, eren constitutius de “rebelión militar”: Contra l’invasor, Refugis i jardins i L’heroisme, uns textos que reflectien l’angoixa per la tragèdia que vivia el país i l’esperança en el triomf final de la democràcia i la llibertat. El 3 de març arribava la confirmació de la sentència de mort, i la matinada del 15 de març, al cementeri de Girona, Carles Rahola va ser afusellat.

  Darius Rahola s'havia exil·liat al Rosselló, on va rebre la notícia de l'assassinat del seu germà petit i on va morir un any més tard a causa d'un càncer. De Darius no se n'ha escrit tant perquè ha estat injustament eclipsat pel seu germà Carles, però compartia amb ell el mateix esperit democràtic i republicà en favor de la justícia, la llibertat i el civisme.

  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.