• Les poderoses dones de Kigoma

  11 maig, 2023

  L'exposició "Duhamabi" és un recull de fotografies de María Franco, que ha retratat dones tanzanes que intenten sortir de la pobresa amb l'ajuda del Projecte Wanawake, de la Facultat de Turisme de la UdG

  Autor:
  Fotografia de María Franco

  L'estudiant de 4t de Publicitat i Relacions Públiques de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona María Franco va participar en el Projecte Wanawake, liderat per les professores de la UdG Konstantina Zerva i Sílvia Espinosa: una missió de cooperació de Facultat de Turisme que vol contribuir, conjuntament amb l'ONG local Karibia, a l'empoderament de la dona a Kigoma, una regió de Tanzània. 

  María Franco va viatjar a aquesta zona amb Zerva i Espinosa, i va poder conèixer de primera mà com viuen les dones, les noies, les nenes de Kigoma. Tanzània és un dels països on ser dona vol dir tenir una pitjor qualitat de vida. Amb elevats índexs de pobresa i abusos sexuals molt presents en la vida de les joves, moltes d'elles pateixen embarassos no desitjats que les acaben apartant del sistema educatiu, fet que, alhora, els tanca les portes al mercat laboral. En aquest context, aconseguir una independència econòmica és quasi impossible. I precisament això és el que el Projecte Wanawake els vol oferir: ensenyar-les a cosir, a crear peces de roba. Si poden trobar una feina a través de la costura o tenir una parada al mercat local de teixits, tenen una oportunitat de sortir de la pobresa, de convertir-se en una dona que es pot automantenir i ser, alhora, un model per a altres dones. 

  La feminització de la pobresa és una realitat a molts països del món, i s'evidencia especialment a l'Àfrica, amb cultures i societats profundament masclistes en les que les dones ni tan sols saben que poden dir que "no": la seva realitat no contempla el consentiment en termes de relacions sexuals. 

  Duhamabi. Empowering Kigoma's women és el resultat de l 'experiència viscuda per la María Franco a Kigoma. Uns retrats de colors vivíssims, forçats, contrastats, de dones d'entre 18 i 28 anys que formen part del Projecte Wanawake: dones que miren a la càmera amb expressions molt diferents, i que expliquen què esperen aconseguir gràcies a aquest Centre de Formació en Tècniques de Costura on, a banda de cosir, aprenen que poden dir que no. 

  La mostra es pot visitar fins al 30 de juny a la nostra seu (carrer Nou del Teatre 1, 2n 1a, de Girona), de dilluns a divendres, de 10 del matí a 2 de la tarda, i també les tardes de dimecres, de 4 a 7. 

   

   

  • María Franco, Konstantine Zerva, Sílvia Espinosa i Jordi Grau
   María Franco, Konstantine Zerva, Sílvia Espinosa i Jordi Grau, el dia de la inauguració.
   Foto:
   Anna Estartús
  • Sílvia Espinosa, María Franco i Konstantine Zerva
   Sílvia Espinosa, María Franco i Konstantine Zerva, el dia de la inauguració.
   Foto:
   Anna Estartús
  • Foto:
   Foto de María Franco

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.