La Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català ha convocat la 1a Jornada de Periodisme i Exili, que tindrà lloc el divendres 2 de juny a l'Espai Port del Port de la Selva. La Càtedra ha estat impulsada per l'APPEC i la Universitat de Girona, i la jornada es fa al Port de la Selva perquè és la localitat natal d'Hipòlit Nadal, que va ser editor i director de la Revista Ressorgiment, creada el 1916 a Buenos Aires i que es va publicar durant 56 anys de manera ininterrompuda.
La Jornada versarà sobre la seva figura i la vinculació entre Periodisme i Exili amb ponents experts en la matèria i periodistes exiliats a Catalunya perquè al seu país han estat amenaçats. Entre d'altres, parlaran Montse Armengou (Sense Ficció), Josep M. Casasús (catedràtic UPF), Josep M. Ganyet (enginyer informàtic i divulgador), Marcela Lucci (historiadora) i Marta Faixedas (Petjada Catalana).
L'objectiu de la Jornada és recuperar la memòria individual i col·lectiva de la professió periodística, que al llarg dels temps ha patit la repressió de governs que han volgut silenciar la lliure expressió d'informacions i opinions. L'exili -voluntari o forçós- de periodistes representa un cruel desarrelament d'un sector fonamental en qualsevol societat. La Guerra Civil i el posterior règim franquista van representar un veritable drama per a la professió periodística catalana que, entre morts i exiliats, va perdre més del 80% dels seus professionals.
La Jornada, que és totalment gratuïta, ha estat organitzada per la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (Appec), l'Ajuntament del Port de la Selva, Ribas-Àlvarez Assessors i Consultors, la Fundació Valvi i Iglésies Associats. Compta també amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Grup de Recerca CSiI de la UdG, el Laboratori de Prospectiva i Investigació en Comunicació, Cultura i Cooperació (Laprec) de la UAB, la Societat Catalana de Comunicació i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
El programa és el següent:
- 10.45h: Obertura de la jornada, a càrrec de Josep M. Cervera, alcalde del Port de la Selva.
- 11h: Presentació de la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català, a càrrec de Lluís Costa, directora de la Càtedra i professor d'Història de la Comunicació a la UdG, i de Germà Capdevila, president de l'Appec.
- 11.30h: Taula rodona Periodisme i exili, amb Abraham Jiménez Enoa, columnista de The Washington Post; Milthon Robles, periodista, locutor, escriptor i activista pels Drets Humans; Josep M. Casasús, catedràtic de la UPF i membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC); i Montse Armengou Martín, periodista i directora del Sense Ficció de TV3. Josep M. Ganyet, professor de Comunicació Audiovisual de la UPF, s'encarregarà de la moderació.
- 13h: Dinar
- 15h: Conferència Hipòlit Nadal i Mallol, de Port de la Selva a Buenos Aires, a càrrec de la historiadora Marcela Lucci.
- 16h: Conferència La petjada de la premsa catalana al món durant l'exili de 1939, a càrrec de Marta Faixedas, impulsora de "Petjada catalana".
- 17h: Comiat
Pots inscriure-t'hi, fins al dimarts 30 de maig, clicant aquí.
Sobre Hipòlit Nadal i Mallol (Port de la Selva, 1891 – Buenos Aires, 1978)
Periodista i polític que de jove va col·laborar a les revistes Renaixement i La Nació, vinculades a la Unió Catalanista (on militava), i a d’altres publicacions populars o literàries com De tots Colors, L’Escena Catalana, La Campana de Gràcia i L’Esquella de la Torratxa. També va fer articles polèmics en revistes polítiques com l’Empordà Federal (Figueres) i a Ciutadania (Girona).
El 1912 es nega a fer el servei militar i s’embarca cap a Amèrica fins a establir-se a Buenos Aires. El 1913 funda la revista Catalunya Nova i el 1916 crea, juntament amb Pius Àries, Manuel Cairol i Francesc Colomer, la publicació Ressorgiment (1916-1972). Hipòlit Nadal és recordat sobretot per haver estat el director durant 56 anys d'aquesta revista, un dels vehicles més importants d'expressió i difusió de la cultura catalana a l'exili. Hi escrivia els editorials i pràcticament tots els articles, que eren signats amb una vintena de pseudònims, com ara Pol de Reig, Justí Ferm, Vic, Fidel Català, Valentí Just o Pere Pi. Sota la seva direcció, la revista va donar un gran suport a l'acció reivindicativa dels catalans de l'interior durant les dictadures dels generals Primo de Rivera i Franco, i va publicar documents de la resistència.
Nadal també va ser un dels impulsors, juntament amb el Casal de Catalunya a Buenos Aires, del Comitè Llibertat, que va aconseguir que Francesc Macià i Ventura Gasol tinguessin asil polític a Argentina el 1928. Va ser una de les figures indiscutibles dels catalans d'Amèrica i va participar en la Primera Conferència Nacional Catalana de 1953. El juliol de 2012 les seves cendres varen ser dipositades al cementiri del Port de la Selva, d'on havia estat proclamat fill predilecte l'estiu de 1931.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari