• Tots els camins porten a Aurora Bertrana

  14 setembre, 2022

  La conferència "Un premi de traducció per a Aurora Bertrana" commemora els 130 anys del naixement de l'escriptora i periodista, la primera edició d'aquest guardó dins els Premis Literaris de Girona i el Dia Internacional de la Traducció

   

  Dues fotos d'Aurora Bertrana, del Fons Bertrana de la Universitat de Girona.
  Dues fotos d'Aurora Bertrana.
  Font:
  Fons Bertrana de la Universitat de Girona.

  Els Amics de la Unesco de Girona, amb la col·laboració de la Fundació Prudenci Bertrana i de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, retran homenatge a l'escriptora, periodista i aventurera Aurora Bertrana i Salazar amb un acte que tindrà lloc el divendres 30 de setembre, a 2/4 de 7 de la tarda, a la sala Miquel Diumé de la nostra seu. 

  La conferència "Un premi de traducció per a Aurora Bertrana", a càrrec de Mariàngela Vilallonga, presidenta de la Fundació Bertrana, serveix per unir les tres entitats que hi participen en una triple i feliç coincidència: el Dia Internacional de la Traducció, la primera edició del premi Aurora Bertrana de traducció -dins els ja consolidats Premis Literaris de Girona- i el vincle del Col·legi de Periodistes amb l'escriptora i periodista gironina: la nostra biblioteca porta el seu nom. I encara caldria afegir-hi que aquest any se celebra el 130è aniversari del seu naixement.

  Vilallonga, a més de repassar la trajectòria vital i professional d'Aurora Bertrana, parlarà també de la creació d'aquest guardó i de l'obra que se l'ha endut en aquesta primera edició. El premi Aurora Bertrana a la traducció es va instaurar per intentar cobrir dos buits: la feminització dels Premis Literaris de Girona (és el primer que porta nom de dona) i el reconeixement a la feina dels traductors literaris. A més, ha servit per reivindicar l'obra d'Aurora Bertrana i recordar el paper que va tenir en la creació del Premi Prudenci Bertrana, que va ser l'origen dels actuals Premis Literaris de Girona. 

  Una dona avançada en el seu temps

  Aurora Bertrana Salazar (Girona, 1892 - Berga, 1974) va ser escriptora, periodista, aventurera i músic. Filla de l'escriptor Prudenci Bertrana i de Neus Salazar, va ser una dona avançada en el seu temps: va tocar i cantar jazz en el Trio de Senyoretes, en un hotel de Chamonix; va ser jazz-woman i directora d'una orquestra de ball a París, i va crear la primera jazz band formada íntegrament per dones.
  Després de casar-se l'any 19215 amb l'enginyer elèctric Denys Choffat ("casar-me em permetia continuar a la universitat i esdevenir, finalment, escriptora: el que tota la vida havia desitjat"), va acompanyar el seu marit a Tahití, on va preferir relacionar-se amb el poble autòcton que amb la comunitat europea que allà vivia. 

  Va viatjar sola al Marroc, es va presentar -sense èxit- com a candidata al Congrés de la República per ERC, va ser redactora en cap de la revista del PSUC Companya, va ser membre fundadora i presidenta del Lyceum Club (un espai de trobada i activitats per a dones artistes)i va publicar llibres amb èxit fins que, al 1938, es va haver d'exiliar. A Ginebra va arribar a viure de la caritat d'algunes famílies catalanes i, després de malviure fent classes d'espanyol, va fer de minyona d'una aristòcrata russa. Tot i això, feia un programa setmanal en una ràdio i col·laborava en diferents mitjans escrits; i intentava ajudar com podia els catalans refugiats a França. El 1950 aconsegueix el permís per tornar a Catalunya, on no deixa d'escriure en un trist exili interior. Va morir el 1974 a Berga, als 81 anys.  

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.