• Ètica i periodisme

  Com aplicar els valors professionals en l’època d’Internet i la crisi econòmica

  Objectius del curs

  Vivim una època de greu crisi ètica en molts diversos aspectes de la vida social, política i econòmica. En el terreny de la informació periodística, això s’ha traduït en una desorientació sobre la raó de ser dels mitjans de comunicació i la idea de servei públic, amb la creixent manca de confiança de la societat envers aquests mitjans i els seus professionals. Tot i que l’ètica és una i no es desdobla, les noves plataformes, com ara Internet, han propiciat també paranys deontològics que demanen especial atenció.

  Aquest programa pretén ser un curs obert amb reflexions basades en temes d’actualitat i en l’estudi de casos pràctics sobre l’aplicació dels valors que han d’inspirar la conducta professional, amb la mirada molt posada en les possibilitats que Internet i les xarxes socials han obert per al periodisme.

  Programa

  1. Moral, ètica, deontologia professional i legalitat

  2. Els canvis en els mitjans i els procediments autoreguladors
   • Xarxes socials i nous formats
   • Opinió i tertúlies
  3. Aplicació pràctica dels codis deontològics: el cas català

  4. Fonts i relacions personals. Quatre casos pràctics de repercussió internacional
   • Watergate
   • Armes de destrucció massiva
   • Wikileaks
   • Periodistes incrustats

  Metodologia

  El curs combinarà exposicions de conceptes, acompanyades d’exemples audiovisuals, amb el plantejament de casos i exercicis pràctics.

  Destinataris

  Periodistes de qualsevol mitjà, molt especialment tots aquells que en algun moment publiquen a Internet i a les xarxes socials. També blocaires, community managers, creadors de contingut on line, etc.