• Iniciació al guió cinematogràfic

  Objectius del curs

  Molts guionistes i directors cinematogràfics han començat la seva carrera professional com a periodistes. De clàssics com Dalton Trumbo (Vacaciones en Roma) o Ben Hecht (Primera plana) a contemporanis com Nora Ephron (Cuando Harry encontró a Sally) o Cameron Crowe (Jerry Maguire).

  Per fer el pas de periodista a guionista no n’hi ha prou amb tenir bones idees i saber escriure. Cal conèixer les bases teòriques necessàries per desenvolupar bones històries de ficció i convertir-les en guions cinematogràfics. Aquest curs proposa una introducció als conceptes essencials de la narrativa cinematogràfica clàssica per facilitar el camí a tots els periodistes –i també a d’altres professionals– que vulguin atrevir-se a intentar el salt.

  Programa

  • El procés creatiu: De la idea al guió.
  • Realitat versus ficció.
  • La idea i el tema.
  • Els personatges: Columna vertebral i caracterització.
  • El conflicte: tipologia i necessitats dramàtiques.
  • L’estructura clàssica: El paradigma. Els actes. Fil narratiu.

  Metodologia

  El curs combina l’exposició de conceptes teòrics essencials amb una part pràctica important, que comprèn el visionat i anàlisi de curtmetratges i la realització d’exercicis d’escriptura de guió.

  Requeriments

  Es recomana assistir al curs amb un ordinador portàtil, tot i que no és imprescindible.

  Destinataris

  Periodistes i professionals de la comunicació que tinguin interès en les narratives audiovisuals i que vulguin iniciar-se en el desenvolupament de històries de ficció i en l’escriptura de guions cinematogràfics.

  Professors

  Elena Serra i Domínguez

  Guionista, analista, story editor i docent de guió de cinema i televisió freelance. Llicenciada en Ciències de la Comunicació i Màster en Escriptura per a la televisió i el cinema per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat com a executiva de desenvolupament i story editor en més de 40 pel·lícules de directors com Jaume Balagueró, Brian Yuzna, Paco Plaza, Brad Anderson, Daniel Monzón, Fernando Guillén Cuervo, i Laura Mañá entre d’altres. Com a guionista ha coescrit la tv-movie Cala Reial (2003), els llargmetratges Romasanta, la caza de la bestia (2004), Prime-Time (2008), Salaam Barcelona (2009) i Aqua (2012). Imparteix classes de guió a la Universitat Pompeu Fabra, a la UPF-Barcelona School of Management, a IL3_UB Fundació Taller de Guionistes i a l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB).