Report.cat

 • La pel·lícula "Los archivos del Pentágonono només ha estat nominada al premi Oscar a la Millor Pel·lícula, sinó que també ha encapçalat el primer lloc de la taquilla als cinemes espanyols. Molts periodistes s’han retrobat amb la professió gràcies a aquesta història sobre la lluita de la premsa lliure contra la censura. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, recomanem altres d’experiències audiovisuals similars.

  Josep Salvat

  Què diferencia uns negociadors d'uns altres? El procés de comunicació del negociador és molt estratègic i per aquesta raó, Josep Salvat ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, una sèrie de consells per negociar de forma adequada.

  Laura Saula

  Hi ha un gran nombre de petites entitats i ONGs que necessiten serveis professionals de comunicació. Laura Saula ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, quines són les peculiaritats i limitacions afegides amb què es troben els periodistes que treballen en aquest sector.

  Laura Mansfield

  El passat 14 de desembre el govern de Trump va aprovar la llei d'acabar amb la neutralitat de la Xarxa. Internet es troba ara més que mai en la corda fluixa perquè els grans proveïdors dels serveis prendran el control sobre quines coses tindran o no prioritat a la Xarxa. Laura Mansfield ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, què significa la neutralitat de la Xarxa i com ens afectarà aquesta nova llei que, de moment, només ha sigut aprovada als Estats Units.

  Jordi Benavente

  La novel·la Un cel de plom. La vida de Neus Català de l’escriptora Carme Martí relata els fets d’una de les supervivents catalanes del camp d’extermini nazi de Ravensbrück. Jordi Benavente ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, l’experiència de Martí amb el testimoni de la Neus Català i la seva memòria d’aquells esdeveniments.

  El passat 8 de gener el Grup Zeta anunciava el tancament de les revistes Interviú i Tiempo. La primera, un històric setmanari que va néixer l'any 1976 i la darrera com a complement polític en 1982. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, expliquem la importància d'aquest mitjà a partir de cinc de les investigacions més conegudes d'aquesta revista.

  Aliaksandr Herasimenka

  La democràcia a Rússia ha anat desapareixent poc a poc durant els darrers vint anys però el control dels mitjans de comunicació ha jugat un paper molt important en aquesta erosió democràtica. Aliaksandr Herasimenka ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, les quatre etapes d’aquest deteriorament democràtic a Rússia en mans del president Vladimir Putin. 

  Jordi Benavente

  L'escriptor Emmanuel Carrère ha fascinat a milers de lectors amb els seus últims llibres 'Conviene tener un sitio adonde ir' i 'El Regne'. Jordi Benavente ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, els trets més destacables de l'estil de l'autor: la primera persona del singular magnètica i la curiositat. 

  José Luís Gómez Galarzo

  El passat 4 de desembre es van reunir molts professionals a la Casa dels Periodistes per parlar sobre la repressió que pateix l'ofici cada vegada més i que està sotmessa a agressions que cal eliminar. En el Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el José Luís Gómez Galarzo ens explica com va anar la presentació del manifest i ens destaca alguns punts. 

  Laura Saula

  El Diari de Barcelona, conegut popularment com El Brusi, compleix aquest 2017 els 225 anys de la seva creació. Aquest diari està carregat d’històries que narren els fets durant dos segles de la ciutat comtal. Laura Saula ens explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, els alts i baixos del Diari de Barcelona que finalment va desaparèixer per sempre l’any 2009. 

  Laia Forès

  La precarietat laboral és una qüestió complexa de tractar, és per aquesta raó que des del Col·legi de Periodistes s'han impulsat algunes iniciatives per acabar a poc a poc amb aquesta precarietat que sobretot està començant a afectar els joves a l'hora de trobar feina en l'àmbit periodístic. La Laia Forès ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, quines iniciatives està aportant el Col·legi per aturar aquesta crisi laboral.

  El pròxim dijous 23 de novembre es compleixen 10 anys de la mort de Paco Candel. Laura Saula ens descobreix des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, la figura d'un periodista que va confessar allò que no li agradava de publicar en diaris, com el fet d’haver de passar una censura prèvia, que alguns testimonis de l’article sovint s’empipessin o que els editors li canviessin coses.

  Adrián Caballero

  La realitat és que avui dia el món laboral dels periodistes es troba en precari, i sobretot per als professionals de la comunicació, que pateixen cada vegada més la crisi econòmica i la greu situació per les condicions laborals que se'ls imposa. L'adaptació al món digital ha provocat la pèrdua de llocs de feina i el tancament de 375 mitjans a Espanya. L'Adrián Caballero ens mostra al Report.cat, setmanari digital del Col·legi, algunes xifres que posen de manifest la situació en què es troben els periodistes.

  Manel Domene

  El nou escenari que s'està vivint en el món periodístic ha provocat una forta crisi en el sector per la forta caiguda dels salaris que estan causant una inestabilitat econòmica preocupant en tots els sectors, però sobretot en el dels professionals de la informació. A més, s'ha afegit que el periodista ha multiplicat la seva feina per adaptar continguts al món digital. Com es pot millorar la situació dels periodistes perquè puguin exercir el seu treball de manera ben remunerada i reconeguda? Manel Domene ens ho explica al Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes.

  Aida Deturck

  Com gestionen els mitjans de comunicació les xarxes socials per mantenir aquell vincle entre el mitjà i l'audiència? Sense una interacció amb els seguidors, el mitjà no té sortida en el món digital, per això la figura del community manager és imprescindible perquè no deixa de ser la veu de l'organització. Quin és el comportament de l'audiència i com actuen els mitjans a l'hora de contestar? Un dels punts negatius de les xarxes socials és l'existència dels trols amb apunts provocatius a les xarxes socials i que poden perjudicar el mitjà, però, com s'hauria d'actuar en aquests casos? L'Aida Deturck ens explica, des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, el community management dels mitjans.

  Aida Deturck

  Les principals xarxes socials són utilitzades per gairebé tothom avui dia, però com les utilitzen els mitjans de comunicació? Aquests busquen adaptar-se al canvi inevitable i imprescindible del Social Media. Quins són els usos periodístics que es poden fer des de Twitter o qualsevol altra xarxa? L’Aida Deturck ens parla, des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, sobre l’adaptació mediàtica a les xarxes.

  Marta Alemany

  Cada vegada més sentim a parlar dels bitcoins i les criptomonedes per la seva desregularització que permet una alta especulació en el mercat borsàtil digital. La tecnologia on tenen lloc els bitcoins és anomenada Blockchain (cadena de blocs). Com funcionen els bitcoins i criptomonedes? Quins són els avantatges i inconvenients que tenen els periodistes d'aquesta tecnologia? Marta Alemany ens explica des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi, en què consisteix aquesta nova tecnologia i com beneficia els periodistes i comunicadors.