Inauguració de l'exposició "Costa Esbravada"

 • Miquel Riera Planas ha recorregut tota la Costa Brava intentant fotografiar amb la seva càmera la cara menys amable del litoral gironí. Durant més d'un any i mig ha retratat aquelles urbanitzacions i edificis, aixecats sovint en els primers anys del turisme, però també els últims temps, i que han enlletgit la Costa Brava. Després d'exposar-se a la demarcació de Girona, ara arriba a la seu de la capital catalana on es podrà visitar fins el pròxim 28 d'abril. 

  “No és un treball exhaustiu, tot i que tenim cap a unes mil cinc-centes fotografies, i aquesta tampoc era la intenció, sinó fixar-nos en allò que té un impacte real en el paisatge. Aquesta és la intenció. I de passada mirar de conscienciar al públic de la necessitat de protegir encara més del que ho està la nostra Costa Brava”, afirma Miquel Riera.

  L'exposició a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona, a la Rambla de Catalunya 10, s’hi podran veure una vintena de fotografies. “No n’hi ha de totes les poblacions i fins i tot, alguns municipis que n’hi tenen vàries. He prioritzat les que m’agradaven més i les que, per a mi, tenien més impacte”, aclareix el periodista.

  Coincidint amb l’exposició s’ha organitzat un acte de presentació de SOS Costa Brava, l’organització que defensa la Costa Brava, el 4 d’abril a les 18.30h. Hi intervindran Irene Gisbert i Eduard de Ribot, presidenta i advocat l’entitat.

  El periodista gironí ens recorda cites que avalen la necessitat de protecció de la Costa Brava. Com les de Josep Ensesa i Montsalvatge, fill del fundador de S’Agaró i primer president del Patronat de Turisme de la Costa Brava: "La Costa Brava l’han degradat la inconsciència d’un afany constructor desconsiderat i un marc legal incongruent. La manca de sentit humà i d’amor a la terra ha fet que, sovint, construir fos destruir”, o les de Narcís-Jordi Aragó, periodista i un dels impulsors del Col·legi de Periodistes i del Debat Costa Brava que, considerava, en un article amb motiu del centenari de la Costa Brava l’any 2009, que “allò que era l’argument per a la marca turística ha estat sovint menyspreat, amenaçat i agredit”. Finalment ens recorda les paraules de Jordi Sargatal, ornitòleg i naturalista, primer director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, que anava fins i tot més enllà, i en un article publicat l’any 2013 propugnava que no s’hauria de construir més a la Costa Brava. “Tot fa aconsellar dir prou, i el més assenyat seria no malmetre ni un centímetre quadrat més de la Costa Brava, ni de la costa catalana”, escrivia.

  Barcelona

  Rambla de Catalunya, 10, Eixample, 08007 Barcelona, Espanya (Principal)
  4 abril, 2024 (18:30 - 20:00)