Visita guiada exposició "Il·lusió i moviment. De les ombres al film"

 • La visita guiada es farà el divendres 19 d'abril a les 18 hores a l'IEI i anirà a càrrec del mateix Josep M. Queraltó i d’en Jordi Bonet, comissari de l’exposició.

  L’exposició s’emmarca en la 19a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que es celebrarà del 12 al 19 d'abril de 2013.

  Et preguem que confirmis l’assistència per email: lleida@periodistes.org o per telèfon: 973 24 00 44. Places limitades
  .

  IL·LUSIÓ I MOVIMENT: DE LES OMBRES AL FILM: la màgia i l’enginy en els orígens del cinema


  L’exposició és un viatge, des dels orígens del setè art fins a l’aparició del cinematògraf, la càmera dissenyada per l’enginyer Jules Carpentier per als germans Lumière, que va permetre fer la primera projecció cinematogràfica de la història el 1896. És un passeig per peces originals, algunes d’elles acompanyades de videos explicatius, com són les ombres europees, joguines òptiques, llanternes màgiques, cristalls transparents pintats a mà, les primeres plaques fotogràfiques en color dels germans Lumière, kinores, un espectacular diorama que representa les noces d’Eugenia de Montijo amb l'emperador Napoleón III, un zoòtrop, un praxinoscopi-teatre, visors estereoscòpics i el cinematògraf Lumière de 1895 d’Eduardo Jimeno Correas, que va filmar Salida de misa de 12 de la Virgen del Pilar a Saragossa el 1899.
  Completa l’exposició una pantalla que permet al visitant veure imatges de principi del segle XX en tres dimensions sense la necessitat d’ulleres estereoscòpiques, gràcies a la innovació tecnològica de l’empresa barcelonina Apuntolapospo, i un altra pantalla que mostra 11 projeccions també de principi del segle passat de cineastes pioners com Segundo Chomón o Georges Meliès.

  Lleida

  Rambla de Ferran, 21, 25007 Lleida (Institut d'Estudis Ilerdencs)
  19 abril, 2013 (18)