• Amenaça de presó per fotografiar una acció policial

  4 octubre, 2021

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya signa un manifest amb altres associacions periodístiques per donar suport al fotoperiodista Albert Garcia. Les entitats van convocar dues concentracions els dies 7 i 14 d'octubre per reclamar la seva absolució.

  El fotoperiodista Albert Garcia va ser detingut el 18 d'octubre de 2019 a la plaça Urquinaona mentre cobria pel diari El País la manifestació arran de la sentència del Procés. La Fiscalia li atribueix dos delictes d'atemptat contra agents de l'autoritat i un delicte lleu de lesions, pels quals li demanen divuit mesos de presó, una pena de multa de quaranta dies i una indemnització.

  Les imatges enregistrades de la detenció proven que en cap cas va haver-hi agressió, desobediència o obstrucció. Un muntatge policial basat en un relat farcit de falsedats per tal de justificar una detenció injusta, desproporcionada i repressiva. Les entitats sotasignades rebutgem els delictes que se li atribueixen pels quals serà jutjat el pròxim 14 d’octubre i lamentem la complicitat de la Fiscalia, que ha donat crèdit a unes acusacions policials infundades que només se sostenen pel “principi de veracitat” de les autoritats.

  El judici a l'Albert Garcia és un #judicialapremsa, a tota la professió, i un atac a la llibertat de premsa. Aquest no és el primer cas en què els cossos de seguretat agredeixen professionals de la informació. Tal com hem denunciat en diverses ocasions, cada vegada són més les traves per garantir el dret a la informació de la ciutadania.

  La Comissió Europea acaba de fer pública unes recomanacions als Estats membres després d’observar un augment dels casos d’intimidació a la premsa i proposa garantir la seguretat en protestes i manifestacions i disposar de sistemes d’investigació i enjudiciament efectius i imparcials. Tanmateix, la Federació Europea de Periodistes ha assenyalat en els seus informes l'augment de la violència policial contra periodistes a Espanya i ha reclamat als governs mesures per posar-hi fi. En aquest sentit, les entitats reclamem l’absolució del company Albert Garcia i demanem:

  1. Al ministeri de l'Interior, que desautoritzi la versió policial dels fets contra el fotoperiodista Albert Garcia, reconeixent la seva invenció i que la Fiscalia retiri totes les accions que se li atribueixen, per ser falses.
  2. El respecte de les administracions públiques al dret de la ciutadania a rebre una informació veraç, plural i contrastada, especialment en situacions de conflicte.
  3. La derogació de la Llei Mordassa, que limita els drets i les llibertats civils que s'han de gaudir en democràcia i provoca una gran indefensió als i les professionals de la informació.

  Volem expressar el nostre suport al company Albert Garcia, a qui fem arribar tota la nostra solidaritat, i fem una crida a tot el sector del periodisme en particular i a la ciutadania en general a mobilitzar-se en les següents concentracions en la seva defensa, perquè fer-ho és mobilitzar-se per lluitar per dignificar la professió i per garantir el dret a la informació.

  Concentració davant la Delegació del Govern: Dijous 7 d’octubre a les 10.00 hores

  Concentració davant la Ciutat de la Justícia: Dijous 14 d’octubre a les 9.00 hores

  Sense periodisme lliure no hi ha democràcia

  Firmants del manifest: Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), Comitè d'empresa d'El País, Comitè de redacció d'El País, Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), Federación de Asociaciones de Informadores Gráficos (FAIG), Federació Europea de Periodistes (FEP), Federació Internacional de Periodistes (FIP), Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Sindicat de la Imatge–UPIFC, i Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC).

  Documents relacionats

  2 Comentaris

  1. (no verificat)
   Els uniformats menteixen molt i per això volen que no hi hagi testimonis ni imatges. És una reculada vers la situació imposada als periodistes i a la premsa durant la dictadura franquista. Llibertat d'informació i absolució per a Albert Garcia
  2. (no verificat)
   Jo vull donar tot el meu recolzament a favor de l'Albert Garcia. Eulàlia Ubach

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.