• Carmina Balaguer i Plàcid Garcia-Planas, premiats al XVIII Memorial Joan Gomis

  11 octubre, 2023

  Carmina Balaguer ha estat reconeguda amb el premi a l'obra periodística i Plàcid Garcia-Planas ha rebut el guardó a la trajectòria. El Col·legi de Periodistes col·labora amb els premis i organitza l'acte de lliurament que tindrà lloc a la Seu de Barcelona del Col·legi el dimecres 29 de novembre a les 18:30 hores, i on sota el títol "Històries en primera persona" els premiats conversaran.

  L'acte de lliurament es farà al Col·legi de Periodistes de Catalunya
  Font:
  Premis Joan Gomís

  Els Premis de Periodisme Solidari Joan Gomis reconeixen els periodistes que posen en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l'exclusió social, i que abracen els valors de justícia, pau i drets humans. Van néixer per mantenir viva la memòria de la figura d’en Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga tasca com a dirigent i promotor d’iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976-2001), així com a través de la seva prolífica producció d'articles a la premsa i llibres.

  Carmina Balaguer, Premi a l’obra periodística

  El reportatge “Maestras rurales, las madres ocultas de los cerros”, escrit per la periodista Carmina Balaguer Montón i publicat a National Geographic, ha estat l’obra premiada a la XVIII edició del memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari.

  Es tracta d’un reportatge etnogràfic sobre l’educació en contextos d’altura. El jurat destaca la qualitat del text i el seu estil literari. Amb sensibilitat, l’autora descriu la vida de les mestres rurals a los Valles de Altura, a la província argentina de Jujuy.

  Dones fortes que, amb  compromís i determinació, caminen setze hores a més de 4000 metres d’alçada per a accedir a les comunitats aïllades d’aquest indret inhòspit i poder conviure amb els infants a l’escola. El lector s’endinsa en els costums, creences i formes de vida d’aquestes comunitats indígenes i és testimoni de la perseverança i saviesa de les mestres en aquest indret remot d’extrema bellesa.

  Al llarg del text, apareixen  temes com el profund respecte de les comunitats andines envers la mare terra, el valor de l’educació o la força del vincle. Destaca el carisma de les protagonistes, la seva vocació i la seva manera d’afrontar l’adversitat, mogudes per una fe que l’autora descriu com motor personal i comunitari.

  Plàcid Garcia-Planas, Premi a la trajectòria periodística

  En la modalitat de la trajectòria periodística, el jurat ha premiat a Plàcid Garcia-Planas, per ser  un referent del periodisme i del reporterisme. García-Planas ha treballat a la secció internacional de La Vanguardia des de 1988 i com a reporter internacional, ha cobert més d’una desena de conflictes bèl·lics: a Bòsnia, al Pròxim Orient (guerra del Golf i guerra d’Iraq), a Afganistan o a Ucraïna.

  Al llarg de la seva trajectòria, ha fet un periodisme honest i rigorós. Les seves cròniques són relats on les històries personals, amb els seus matisos i contradiccions, s’entrellacen amb fets, dades, i una anàlisi profund de situacions molt complexes. A través de les seves cròniques, entoma el repte narratiu d’apropar-se al dolor de l’altre i reflectir-lo.  Així, transporta al lector a una realitat desconeguda i el fa reflexionar.

  És autor de llibres com La revancha del reporteroJazz en el despacho de Hitler, o Como un ángel sin permiso i co-autor de  El marqués y la esvástica o La capsa vermella: La Guerra Civil fotografiada per Antoni Campañà. Va dirigir el Memorial Democràtic de Catalunya des de 2016 fins a 2018. L’any 2010 va ser guardonat amb el I Premi de Periodisme d'Investigació del Grup Godó i el Grup 62 i l’any 2022 va rebre el Premi Periodístic Cirilo Rodríguez  de l'Associació de la Premsa de Segòvia.

  Enguany el jurat del Memorial ha estat format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundació Cultura de Pau, Mans Unides, LaFede.cat, la Liga Internacional de Mujeres por la paz y la Libertad, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, les revistes El Ciervo i Foc Nou, una representant de la família Gomis i els periodistes  Kim Manresa i Queralt del Castillo.

  Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500€. Les revistes El Ciervo i Foc Nou publicaran un text escrit pels guanyadors i una entrevista. Els premiats també rebran una il·lustració original de Joan Gomis en un acte que tindrà lloc el 29 de novembre a les 18.30 hores al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

   

   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.