• Commemoració del Premi Sàkharov 2014

  20 novembre, 2014

  El Col·legi de Periodistes col·labora en la commemoració que constarà de la projecció del documental “La guerra contra las mujeres” i debat sobre la violència sexual com a arma de guerra. Hi participaran els periodistes Ramon Lobo i Bru Rovira.

  L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona commemora el Premi Sàkharov 2014 al ginecòleg congolès Denis Mukwege amb la presentació i projecció el dijous 4 de desembre a les 18:30 hores del documental “La guerra contra las mujeres” a càrrec del seu productor, Sergio Carmona. Tot seguit, a les 19:30, hi haurà un debat sobre la violència sexual com a arma de guerra on hi participaran el mateix Carmona, els periodistes Ramon Lobo i Bru Rovira i Sergio Martín, responsable de la Cèl·lula Operacional per a la RDC de Metges sense Fronteres. Amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Aforament limitat.

  La Conferència de Presidents del Parlament Europeu va decidir per unanimitat el passat 21 d’octubre “concedir a Denis Mukwege, de la República Democràtica del Congo, el Premi Sàkharov per la seva lluita per protegir especialment a les dones" , en paraules del president Martin Schulz.

  Denis Mukwege és un metge congolès expert eminent en el tractament de dones que han sofert violacions col·lectives per part de grups armats, a una zona on milers de dones són torturades cada any.

  La violència sexual, crim de guerra

  Reconeixent l'efecte que té la violència sexual en els conflictes en el manteniment de la pau i la seguretat, el Consell de Seguretat de Nacions Unides va aprovar la resolució 1820 on es vincula explícitament la violència sexual com a tàctica de guerra amb la dona, la pau i la seguretat. La resolució 1820 (2008) reforça la resolució 1325 (2000) i en ella es destaca que la violència sexual en els conflictes constitueix un crim de guerra.

  La República Democràtica del Congo és el país del món on més violacions es registren: 48 cada hora, segons un estudi publicat el 2011 a la revista mèdica “American Journal of Public Health”.

  Documental “ La guerra contra las mujeres

  Estrenat al desembre de 2013, aquest documental dirigit per Hernán Zin explica a través del testimoni d’onze dones de tres continents la violació de dones i nenes com a arma de guerra.

  Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència

  El premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència, denominat així en memòria del científic i dissident soviètic Andrei Sàkharov, ha estat concedit anualment pel Parlament Europeu des de 1988 a persones o organitzacions que han fet importants contribucions a la lluita pels drets humans o la democràcia. L’any passat se celebrava el 25è aniversari del Premi i va recaure en la Malala Yousafzai. El premi inclou una dotació de 50.000 euros.

  L’acte tindrà lloc el dijous 4 de desembre a les 18h30 a l’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona (Pg. Gràcia, 90)

  Es prega confirmar assistència a epbarcelona@ep.europa.eu


   
  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.