• Comunicat conjunt del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la informació de Catalunya

  10 juliol, 2022

  Denunciem les complicitats d’una minoria de mitjans i periodistes amb les clavegueres de l’Estat. Les darreres revelacions sobre les converses mantingudes per l'excomissari Villarejo posen de manifest comportaments per part de diversos periodistes i mitjans de comunicació que vulneren els principis més elementals de l'ètica. No només afecten el compliment del codi deontològic, sinó que degraden la democràcia.

  A partir d'aquí, el Col·legi de periodistes de Catalunya (CPC) i el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) consideren necessari compartir amb la ciutadania les següents consideracions:

  Existeix un vincle imprescindible entre l'exercici del periodisme i la democràcia. Entre el periodisme responsable, honest i compromès amb ètica i l'exercici de la democràcia. Les males pràctiques d'una minoria de periodistes de mitjans de comunicació no només perjudiquen la credibilitat del conjunt de la professió, sinó que malmeten la democràcia.

  El CPC i el CIC recordem que la immensa majoria de periodistes estan compromesos amb la democràcia i els valors ètics. Les escoltes, però, revelen que a l'hora de construir mentides i intoxicar i manipular a la ciutadania, les clavegueres de l'Estat han comptat amb la complicitat d'alguns responsables de mitjans, periodistes, articulistes i tertulians. Sense la seva complicitat, les clavegueres de l'Estat no haurien aconseguit els seus objectius. I el més greu és que, en la majoria dels casos, els periodistes i mitjans implicats sabien que es tractava d'informacions falses i en feien difusió.

  L'ecosistema mediàtic actual pateix una opacitat que oculta, sovint, els veritables interessos d'alguns mitjans de comunicació que actuen com a òrgans de propaganda. Aquesta tendència s'ha agreujat quan han irromput a l'àmbit digital suposats mitjans que contribueixen a la degradació democràtica, la propagació de l'odi i la manipulació. Són mitjans que responen als interessos de determinats grups de pressió econòmica, i que tenen com a única funció desgastar càrrecs públics que posen límits al seu poder.

  Considerem que és necessari una regeneració democràtica i que aquesta no és possible sense, a la vegada, una regeneració del periodisme al nostre país. El CPC i el CIC es comprometen a impulsar aquest procés de reflexió col·lectiva

   

  2 Comentaris

  1. Carlos Tomeo Escuin
   Crec que és just agrair el posicionament, però, al meu entendre, queda molt tou. He repetit des de fa anys que davant la frase 'sense periodisme no hi ha democràcia' replico que amb aquest periodisme, tampoc. Crec que tots tenim part de responsabilitat, també el Col·legi i cadascun dels seus components, sigui per activa o per passiva. Em sembla una nota d'interès, però amb un cert component temporal i de cara a la galeria, una mica grandiloqüent, però sense entrar al moll de la realitat. En tot cas, gràcies pel posicionament.
  2. Amada Santos. XIDPIC.CAT I LA INDEPENDENT.CAT
   Si, "és necessari una regeneració democràtica i que aquesta no és possible sense, a la vegada, una regeneració del periodisme al nostre país"

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.