• Comunicat del Col·legi De Periodistes de Catalunya amb motiu del Dia de la Llibertat de Premsa

  3 maig, 2022

  La reivindicació passa per apel·lar la corresponsabilitat de les empreses periodístiques, les administracions, sector empresarial i especialment els ciutadans i ciutadanes. 

  El  degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Joan Maria Morros Cuadras, avança a Lleida el comunicat de la institució periodística amb motiu del Dia de la Llibertat de Premsa que se celebra demà, 3 de maig, a nivell mundial. En el decurs del VII Simposi que organitza la demarcació de Lleida del Col·legi,  el degà ha recordat que l’objectiu de la commemoració no és altre que “fomentar la llibertat de premsa al món i reconèixer que una premsa lliure, pluralista i independent és un component essencial de tota societat democràtica”.

  Per aquest motiu el comunicat recorda que les notícies falses estan fent malbé els pilars dels sistemes democràtics i és difícil trobar maneres eficients d’aturar el seu efecte demolidor. Sens dubte, la principal i més efectiva és el periodisme. Per aquest motiu, fa anys que veiem com els més interessats en propagar informació tòxica ataquen de manera descarada la credibilitat dels mitjans i dels i les periodistes. El comunicat recorda que per aconseguir que el periodisme pugui ser l’antídot contra la desinformació cal que es pugui exercir amb plenes garanties i en això tots i totes hi tenim responsabilitat.

  D’aquí que s’apel·li els i les periodistes, que hem de lluitar per fer prevaldre el nostre codi deontològic per sobre de qualsevol embat, per difícil o incòmode que sigui de superar.

  Les empreses periodístiques, que tenen en la qualitat dels productes informatius la clau de la competitivitat, que passa, necessàriament, per eliminar la precarietat i recuperar la credibilitat.

  Les administracions, que tenen l’obligació de garantir el dret a la informació dels ciutadans i i ciutadanes i, per tant, l’exercici professional lliure de coaccions i d’ingerències de qualsevol tipus.

  Les empreses en el seu conjunt, que en la manera de comunicar els seus valors, construeixen la identitat corporativa.

  I la ciutadania, que amb la seva opció de consum d’informació afavoreixen la consolidació d’un periodisme de qualitat i útil per defensar la seva llibertat individual i col·lectiva. La informació mai és gratuïta.

  El degà Joan Maria Morros ha recordat que “l’exercici lliure del periodisme ens afecta a tots. Exigim-lo i fem-lo possible”.   

  1 Comentari

  1. Montserrat Puiig Mollet
   Molt interesant ek comunicat del dia Internacional de la Premsa, en clau coral. Endavant, m'agrada com ho esteu fent.

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.