• Convocat l'XIè Premi Josep M. Planes d'investigació periodística

  20 setembre, 2023

  El guardó convocat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, distingirà el millor treball d’investigació publicat o editat entre desembre de 2022 i novembre de 2023.

  El periodista Josep Maria Planes.

  El premi Josep Maria Planes té per objectiu reivindicar el periodisme d’investigació i mantenir viu el llegat i la memòria del manresà, pioner en el periodisme d’investigació a Catalunya (1907-1936). El guardó és convocat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa.

  L’onzè Premi Josep M. Planes distingirà el millor treball d’investigació, de denúncia o de sàtira publicat o emès en català entre el desembre de 2022 i el novembre de 2023. Els periodistes i mitjans de comunicació que vulguin optar al premi podran enviar els treballs candidats a l’adreça de correu premisplanes@periodistes.cat des del 21 de setembre fins al 17 de desembre de 2023.

  El jurat, que decidirà la candidatura guanyadora, està format pel biògraf de Planes i periodista, Jordi Finestres; pel periodista, doctor en Periodisme i Comunicació i professor del Departament de Comunicació de la UViC-UCC, Xavier Ginesta; Joan Piqué, periodista i Cap de Gabinet d’Alcaldia i Comunicació de l’Ajuntament de Manresa; el fotoperiodista Jordi Borràs, guanyador de l’edició anterior del premi; Laura Pinyol, periodista i en representació del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la presidenta de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Mar Martí.
   

  El premi, que té una dotació econòmica de 1.000 euros, es lliurarà el dimecres 31 de gener de 2024. Més endavant es comunicarà hora i lloc.

  Treballs premiats en les edicions anteriors

  I edició: El treball Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils.

  II edició: El documental Avi, et trauré d'aquí!, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, i emès pel Sense ficció, el 19 de març de 2014.

  III edició: El periodista lleidatà Felip Solé pel seu documental Perseguits i salvats- Camins de nit i boira, sobre les expedicions dels jueus durant la II Guerra Mundial.

  IV edició: L'equip liderat per la periodista Anna Teixidor pel documental A la recerca del paradís sobre el viatge de combatents de l'estat per afegir-se a la Jihad, emès el febrer de 2015 a l'espai 30 Minuts.

  V edició: La sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes de Barcelona, realitzada pels periodistes Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diari El Periódico.

  VI edició: Els periodistes del diari Ara Xavi Tedó i Laia Vicens pel treball d'investigació publicat en format llibre amb el títol d'Operació urnes”, sobre la xarxa ciutadana que va fer possible l'1-O.

  VII edició: La periodista d'El Punt Avui Tura Soler pel conjunt d'articles publicats durant el 2018 sobre el doble crim d'El misteri de Susqueda. Va ser menció especial els periodistes Albert Martín, Àlex Font, Natàlia Vila i Albert Cadanet pels treballs publicats al diari Ara l'octubre del 2018 sobre la Guerra econòmica arran de 1-O.

  VIII edició: Els periodistes de la Cadena SER Adrià Soldevila, Sergi Escudero i Sique Rodríguez pel treball d'investigació definit com a BarçaGate,  va revelar al programa Què t'hi jugues de Ser Catalunya que el FC Barcelona tenia contractada una empresa per crear estats d'opinió a les xarxes socials.

  IX edició: Desert

  X edició : El periodista Jordi Borràs, autor de la investigació recollida en el llibre ‘Tots els colors del negre. L’extrema dreta a l’Europa del segle XXI’ (Ara Llibres). 

   

  Premis:
  Premi Josep Maria Planes d'investigació periodística
  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.