• Daniel Arasa publica el llibre “La batalla de las ondas en la guerra civil española”

  27 abril, 2015
  Segons el periodista Daniel Arasa la ràdio va ser utilitzada per primer cop en la Guerra Civil espanyola com a poderosa eina de propaganda política, malgrat que va desenvolupar tot el seu potencial en la Segona Guerra Mundial.

  En el llibre “ La batalla de las ondas en la guerra civil española”, el col·legiat Daniel Arasa analitza el paper que va jugar la ràdio durant la Guerra Civil espanyola que, en mans dels dos bàndols, es va convertir en un potent instrument de propaganda política. El llibre exposa que de les 67 emissores de ràdio que hi havia a tot Espanya, 16 van quedar en el bàndol nacional i 51, en el bàndol republicà. Tot i així, la seva utilització va ser més efectiva del costat del franquisme gràcies a la col·laboració d’Alemanya i Itàlia en el conflicte i a la experiència d’aquests dos països en el camp de la propaganda bèl·lica radiofònica i, sobretot, perquè en el bàndol republicà les emissores van quedar repartides entre els diferents partits polítics perdent així, en gran mesura, la seva eficàcia comunicativa.

  En el seu llibre, el veterà periodista explica que durant la Guerra Civil espanyola la difusió posterior dels missatges bèl·lics radiofònics tenien lloc sobretot gràcies al boca-orella i a que els discursos radiofònics es distribuïen posteriorment amb la seva publicació al diaris. Malauradament, diu l’autor del llibre, la major part dels documents sonors de l’ època s’han perdut definitivament i en queden ben pocs.

  L’ Última i tercera part del llibre es dedica a la influència de la ràdio durant la batalla de l’Ebre explicant com, dia a dia, el conflicte era interpretat a través de les emissions radiofòniques per part dels polítics des del bàndol república i per part dels cronistes des del bàndol nacional.

  Daniel Arasa i Favà, nascut a Jesús, Tortosa, és periodista i doctor en Humanitats i Ciències Socials. Ha estat professor de periodisme a les Universitats Pompeu Fabra i Abat Oliba. És autor en català i castellà de nombrosos llibres relacionats amb la Guerra Civil espanyola, la participació de catalans i espanyols en la Segona Guerra Mundial, els maquis i el franquisme.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.