• Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

  2 maig, 2020

  Comunicat de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

  La pandèmia que estem vivint a causa de la Covid-19 posa de manifest que el dret de la ciutadania a obtenir informació veraç és absolutament essencial. En un entorn que afavoreix la desinformació, la necessitat d’accedir a informació elaborada amb el rigor de la metodologia periodística, esdevé imprescindible. Des de l’inici de l’emergència sanitària, els i les periodistes han demostrat estar a l’alçada, amb escreix, de la funció que la societat els encomana, en la majoria de casos avantposant-la a la seva pròpia seguretat. Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya, una vegada més, volem reconèixer i agrair públicament l’enorme servei que estan prestant.

  Els primers compassos de la crisi econòmica motivada per la pandèmia ja s’han acarnissat amb el nostre col·lectiu. La precarietat laboral és la gran amenaça de la llibertat de premsa. Ho hem dit moltes vegades, combatre-la és el principal objectiu de la Junta de Govern del Col·legi. Temem que la crisi que comença l’agreugi encara més. Per això, apel·lem a la responsabilitat de les administracions públiques perquè prenguin les mesures necessàries per garantir la supervivència de les empreses i els autònoms i, d’aquesta manera, assegurar que la ciutadania pugui seguir tenint garantit el dret a la llibertat d’informació.

  Les amenaces a la llibertat de premsa han estat notícia en reiterades ocasions, i per motius diversos, durant els darrers mesos, en el nostre país. La situació més extrema ha estat les  agressions físiques i verbals que han rebut els i les periodistes i que va portar al Col·legi a impulsar un manifest, amb més d’un centenar d’adhesions d’organismes nacionals i internacionals, per demanar que s’aturessin. En una societat democràtica, el fet que una entitat col·legial hagi de demanar que no s’agredeixin els professionals de la informació demostra que ens queda molt camí per recórrer en la consolidació dels drets fonamentals que ens emparen.

  Amb motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa declarat per la UNESCO demanem:

  Primer, a tots els companys i companyes, la màxima autoexigència en l’exercici professional, amb el Codi deontològic com a norma inexcusable, per fer-nos valedors de la confiança dels lectors, oients i espectadors per a qui treballem.

  I segon, a la ciutadania, que prengui consciència que la llibertat en l’exercici dels seus drets democràtics està en perill quan els i les periodistes no poden exercir amb garanties. I que actuï en conseqüència.

   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.