• 'Dones de ràdio', el llibre sobre la part més humana de la tesi de la col·legiada Sílvia Espinosa

  2 maig, 2014
  La Biblioteca Pública de Lleida va acollir la presentació del llibre, coorganitzada pel Col·legi de Periodistes de Lleida.

  La col·legiada Sílvia Espinosa va presentar el passat dimecres a Lleida el seu llibre ‘Dones de ràdio. Les primeres locutores de Catalunya’, acte on el Col·legi de Periodistes de Lleida va participar-ne com a coorganitzador. L’autora va definir el llibre com “la part més humana” la seva tesi ‘Les locutores de ràdio de Catalunya 1921-1942’. Mercè March, col·legiada i cap d’informatius de Ràdio Lleida, va ser l’encarregada de presentar l’acte que va comptar amb la presència de Joan Busqueta, degà de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida, que fou l’encarregat de fer la presentació del llibre.

  Sílvia Espinosa va explicar que durant la seva carrera professional radiofònica havia conegut Maria Tersa, la primera locutora de Ràdio Lleida, fet que la va fer plantejar fer una tesi sobre el paper de les locutores al nostre país. ‘Dones de ràdio’ és una mira clara i divulgativa sobre les primeres locutores que van exercir aquesta professió a Catalunya. En total 28 locutores entrevistades a través de les quals Espinosa retrata no només les seves històries personals i les seves anècdotes, sinó també la relació entre les emissores i l’entorn, així com els inicis de la televisió i les vicissituds que la Guerra Civil va fer palès en les famílies de les locutores.

  El llibre recull anècdotes de les locutores, entre elles les Maria Tersa, que va entrar a Ràdio Lleida juntament amb la seva germana Aurora l’any. La prova que li van demanar fou la de llegir una poesia, anècdota que la mateixa Maria Tersa va recordar en un vídeo que es mostrà durant la presentació del llibre. Tersa va recordar també que l’emissora li havia demanat de tenir accent lleidatà “si no, no ens volien”, va dir.

  Altres locutores que apareixen al llibre són: Maria Cinta Balagué, Rosa Cotó, Maria del Carme Nicolau, Carmen Martínez-Illescas, Enriqueta Benito, Enriqueta Teixidó, Rosalia Rovira, Carme Espona, Mercedes Laspra, Antolina Boada, Antònia Sol, Adelaida Òdena, Mercè Sorribas, Pepa Figueras, Montserrat Parés, Neni Sanromà, Anna Barbosa, Maria Escrihuela, Francina Boris, Maria Tersa, Núria Fraire, Montserrat Calafell, Maria Matilde Almendros...

  ‘Dones de ràdio. Les primeres locutores de Catalunya’ està ja disponible al Centre de Documentació Montserrat Roig i la biblioteca del Col·legi de Periodistes de Lleida.
  • L'autora
   L'autora
  • Sílvia Espinosa
   Sílvia Espinosa

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.