• Dotze mitjans vulneren el Codi en afirmar falsament que una mestra havia rentat la boca amb sabó a dos alumnes

  11 juliol, 2023

  El passat 10 de maig de 2023 va entrar al Consell de la Informació de Catalunya una queixa pel tractament informatiu sobre una informació publicada a dinou mitjans de comunicació generalistes, locals, autonòmics i nacionals. La notícia en qüestió explicava com una mestra d'una escola de la Cerdanya havia rentat la boca amb sabó a dos alumnes del centre.

  El Consell de la Informació de Catalunya és l'òrgan que vetlla pel compliment del Codi Deontològic.
  Font:
  Kyo Azum | Unsplash

  La publicació de la notícia va començar a difondre’s el dimarts dos de maig i ràpidament altres mitjans van fer-se ressò de la informació però limitant-se a citar altres mitjans i molts d’ells sense contrastar la informació ni posar-se en contacte amb la mestra acusada.

  La persona que adreçava la queixa al CIC manifestava la versió de la mestra implicada i assegurava que “aquesta notícia és completament falsa. Es tracta d’una ‘frase feta’ donada com a resposta a una agressió verbal de caràcter sexual a una companya de curs de classe”, a la qual la mestra va respondre amb la frase “t'hauries de rentar la boca amb sabó”, una oració metafòrica sense significat literal, sinó figurat.

  En la mateixa petició, la denunciant afirmava que cap mitjà de comunicació es va posar en contacte amb ella ni amb el seu entorn per verificar la informació. Tanmateix, assenyala que l’impacte de la publicació ha desprestigiat la seva persona i ha compromès la seva carrera que amb més de vint anys d’exercici no ha tingut incidències. A més, atès que els fets s’han produït en un poble petit de la Cerdanya la mestra ha estat assenyalada pel veïnat, un fet que li ha impedit dur una vida normal tant a ella com a la seva família.

  En el procés per dictaminar les possibles vulneracions del Codi comeses, el CIC ha estudiat tan sols dotze mitjans, ja que no té jurisdicció fora de Catalunya i tampoc ho ha fet d’aquells programes que presentaven la informació en format tertúlia perquè es consideren gèneres d’opinió. D’aquesta manera, el CIC va fer arribar al Diari Segre, Regió 7, La Vanguardia, RAC1, RTVE Catalunya, TV3 Planta Baixa, La ciutat dels Pirineus, Diari de Girona, Empordà Info, La Sexta Más vale tarde, Antena3 notícias i 20 minutos un comunicat que els informava sobre la queixa existent.

  Després d’avaluar notícia per notícia, mitjà per mitjà, i de rebre les corresponents respostes i explicacions de set d’ells, el Consell de la Informació de Catalunya ha conclòs que els dotze mitjans analitzats vulneren el punt 1 i 2 del Codi Deontològic, que fan referència al deure d’informar de manera acurada i precisa, així com, d’evitar perjudicis per informacions sense prou fonament. El CIC posa de manifest la notable acció del Diari Segre i el Diari de Girona en conèixer finalment la versió de la mestra i publicar una segona versió de la notícia. D’altra banda, també es valora positivament, el fet que cap mitjà va desvelar el nom de la mestra, mantenint l’anonimat i respectant la presumpció d’innocència recollida en el punt 10 del Codi Deontològic dels Periodistes.

  CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

  Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.