• Eines i recursos per cobrir la COP28

  27 novembre, 2023

  Com puc seguir el que passa a la COP28? Quins són els temes que es tractaran? Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya hem recopilat una sèrie d'eines i recursos que poden resultar útils per aquells i aquelles periodistes que informen sobre la conferència i les negociacions que es duran a terme.

  Guia de recursos per a periodistes per cobrir la COP28
  Autor:
  Matt Palmer
  Font:
  Font: Unsplash

  Del 30 de novembre al 12 de desembre se celebrarà la 28a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, coneguda com la COP28. Enguany, Dubai és l’escenari on es reuniran acadèmics, investigadors, activistes, polítics i empresaris de tot el món per valorar el progrés realitzat fins ara i continuar les negociacions per afrontar els greus problemes del canvi climàtic.

  En una carta d’intencions, el president designat per a la COP28, Sultan Ahmed Al Jaber, actual ministre d’Indústria dels Emirats Àrabs i director i CEO d’Abu Dhabi National Oil Company, ha revelat quins seran els principals temes de la conferència: la transició energètica cap a les energies renovables, el finançament climàtic, el balanç mundial i les solucions basades en la naturalesa i aconseguir una COP inclusiva. Cal no oblidar, com a periodistes, que la seva elecció no ha estat exempta de crítiques.

  Què és la COP28?

  La COP, que significa "Conferència de les Parts", és una reunió anual convocada pel Secretariat de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC). Aquest terme "Parts" fa referència a les 197 nacions que, l'any 1992, van acordar la Convenció Marc, o l'Acord de la cimera de Rio, comprometent-se a abordar la "perillosa interferència humana en el sistema climàtic" i estabilitzar els nivells d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. Aquesta és la 28a vegada que es reuneixen. 

  On se celebra la COP28?

  Les reunions se celebraran a l'Expo City Dubai, una "miniciutat orientada cap al futur" connectada al centre de Dubai mitjançant un sistema de transport ferroviari. L'esdeveniment compta amb dos seus principals: la Zona Blava i la Zona Verda. Per una banda, la Zona Blava és l'escenari de les negociacions oficials i on els líders mundials intervindran. Per l'altra banda, la Zona Verda és més accessible i acull exposicions i esdeveniments paral·lels organitzats per organitzacions juvenils, societat civil, acadèmics, etc. 

  Quins són els objectius de la COP28?

  1. Balanç mundial: Es realitzarà el primer balanç global des de l'Acord de París del 2015 que avaluarà el progrés en la lluita contra el canvi climàtic, incloent-hi la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i la millora de la resiliència climàtica.
  2. Finançament climàtic: S'abordarà la creació d'un fons de pèrdues i danys per compensar els països de baixos ingressos per les repercussions dels canvis climàtics.
  3. Energia neta: Es buscarà implementar estratègies per a la reducció de l'ús de combustibles fòssils i l'augment de les inversions en energies netes i sostenibles. La discussió inclourà quins països estan disposats a reduir o eliminar l'ús de combustibles fòssils i quins s'hi oposen.

  Recursos per seguir el debat en línia i trobar noves perspectives:

  Per als interessats en seguir tot el que passa, la pàgina web de United Nations Framework Convention on Climate Change i la de la COP28 ofereixen recursos interessants i a tenir en compte:

  1. Projectes pioners: La COP28 ofereix un llistat amb desenes de projectes d’arreu del món que treballen per tenir un impacte positiu i on la protecció del clima és l’eix que regeix tota l’activitat professional i empresarial. Més informació.
  2. Entrevistes amb empresaris i activistes participants en la COP28. Més informació.
  3. Agenda d’esdeveniments i webinars en directe accessibles a través del web de l’UNFCCC. Més de 200 conferències en línia. Per tal d’accedir a aquests webinars cal clicar “Public webcast” o també podeu fer-ho a través d’aquest enllaçMés informació
  4. A més a més, també hi ha disponibles documents  i recursos per a periodistes com ara notes de premsa i notícies.

  A més a més, el portal CCNow, especialitzat en la cobertura del canvi climàtic, ofereix moltes eines i recursos, com ara una guia completa sobre com informar, i dos webinars dirigits a periodistes de lliure consulta: “Comprenen la reducció de les emissions de CO2 abans de la COP28” i “Com protegir-nos contra la desinformació a la COP28”.

  Per últim, Covering Climate Now destaca algunes dates a tenir en compte.

  Dates d'interès:

  • De l'1 al 2 de desembre. Reconeixent la importància dels líders locals en la lluita contra el canvi climàtic, una Cimera d'Acció Climàtica Local.
  • 3 de desembre. Per primer cop, es dedicarà un dia als impactes del clima en la salut humana i els sistemes de salut.
  • 1-3 de desembre. Es preveu que el Papa Francesc assisteixi a la COP28, fent que sigui la primera vegada que un pontífex assisteixi a la cimera del clima de l'ONU.
  • 10 de desembre. Un dia es dedicarà a explorar el paper crític del menjar i la seva producció en l'enfrontament del canvi climàtic.

  Altres recursos

  Si estàs interessat en el rol del periodisme en la cobertura del medi ambient i la crisi climàtica, uneix-te al Grup de Periodisme Ambiental del Col·legi de Periodistes de Catalunya. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.