• El CIC rebutja les declaracions del president del FC Barcelona en contra dels periodistes que han investigat les obres del Camp Nou

  5 febrer, 2024

  El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) rebutja les declaracions del president del Barça realitzades al programa El món a RAC1 en contra dels periodistes que han investigat les obres del Camp Nou i recorda que el dret de la ciutadania a estar informats no es pot emmascarar desacreditant la feina dels professionals de la informació.

  El CIC mostra la seva preocupació per les declaracions del president del FC Barcelona desqualificant els periodistes que han investigat les suposades irregularitats laborals en les obres del Camp Nou
  Autor:
  Daniel Norin
  Font:
  Unsplash

  El divendres 2 de febrer de 2024, el president del FC Barcelona, Joan Laporta, va visitar el programa El món a RAC1 de Jordi Basté per parlar sobre l'actualitat del club. Entre els diversos temes dels quals van parlar, van tractar les obres del Camp Nou i durant la seva intervenció el president Laporta va desqualificar als periodistes d'El Periódico, que han investigat les irregularitats laborals del Camp Nou, amb l'únic argument de què estaven fetes des "d'apriorismes ideològics".

  Davant d'aquests fets, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) fa una sèrie de consideracions. En primer lloc, exposa que disposar d'una informació contrastada i veraç és un dels drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides i l'obligació de garantir aquest dret recau principalment en els periodistes així com en aquelles "persones amb càrrecs de representació tenen una responsabilitat quan parlen a través dels mitjans", afirma el Consell en un comunicat.

  En segon lloc, el primer criteri del Codi Deontològic dels periodistes recull l'obligació de separar les informacions de les opinions. Quan el senyor Laporta rebat les informacions sobre suposades irregularitats laborals en les obres de remodelació del Camp Nou, sense aportar-ne proves, "està acusant els periodistes d'actuar sense ètica i creiem que aquesta és una acusació greu".

  En tercer lloc, considera que la pràctica de "matar el missatger" que duu a terme el president és ineficaç i pot conduir a la desinformació. Des del Consell reiteren que desqualificar la feina dels i de les periodistes condueix a l'enfrontament i pot arribar fins i tot a l'odi.

  El Consell de la Informació és l'òrgan de mediació entre els mitjans de comunicació i la ciutadania que treballa perquè el Codi Deontològic sigui correctament aplicat i respectat per la professió. Davant les acusacions sense fonaments del president del Barça, el Consell es veu amb la necessitat de comunicar el seu rebuig cap a les declaracions de Laporta.

  Per acabar, conclouen que els legítims interessos de qualsevol actor social es poden i s'han de defensar amb arguments. Però el dret de la ciutadania a la informació no es pot emmascarar amb subterfugis com la desqualificació i el descrèdit.

  Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.