• El Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Comissió Europea engeguen per segon any consecutiu el programa “Premsa a les Escoles”

  4 abril, 2024

  Després de l’èxit de l'anterior edició de “Premsa a les escoles”, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona repeteixen la iniciativa que preveu tallers sobre educació mediàtica a les escoles i instituts de Catalunya. En aquesta setzena edició, es vol arribar a 100 nous centres amb l’objectiu de sumar més de 5.000 estudiants als que ja van rebre la formació en el curs passat.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Comissió Europea col·laboren per promoure l’educació mediàtica a les escoles

  L’acord entre les dues entitats ha estat possible per l’afinitat d’objectius i interessos en l’aposta pels programes d’educació mediàtica, que permeten a l’alumnat de secundària reflexionar sobre el seu consum de mitjans de comunicació i la participació en aquests. Alhora, els professionals de la informació que hi intervenen contribueixen a una alfabetització mediàtica aportant les eines necessàries per lluitar contra la desinformació i les fake news i per crear una dieta mediàtica més saludable. Finalment, en els tallers es formarà els joves en temes susceptibles a ser manipulats informativament com ara la migració, el canvi climàtic, l’agricultura o les eleccions europees.

  Les entitats promotores també coincideixen en la necessitat d’ajudar els més joves a entendre l’amenaça que suposa la desinformació per a la nostra societat i de capacitar-los per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic, comprendre la repercussió dels mitjans i altres canals de comunicació en la societat, i ajudar a gestionar els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials. És per tot això i alhora en el marc dels comicis europeus, que la Comissió Europea encarrega al Col·legi de Periodistes la producció d'aquests cent nou tallers.

  Els periodistes que impartiran els tallers han rebut una formació específica que els acreditarà com a formadors. Els tallers seran gratuïts per als centres escolars, es desenvoluparan durant el que queda de curs escolar (amb possibilitat de prorrogar-los fins a finals d’aquest 2024) i es repartiran per tot Catalunya.

  Manuel Szapiro, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, considera que “no podem tractar la desinformació només d’una manera reactiva, cal treballar a la base, per protegir i empoderar els ciutadans, especialment els més joves, perquè siguin capaços de detectar les fake news i d’exercir el seu esperit crític. La lluita contra la desinformació és bàsica per reforçar les nostres democràcies, i encara més en any d’eleccions europees”.

  Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha destacat que el programa d’educació mediàtica Premsa a les Escoles “és una de les apostes més significatives de l’entitat, perquè contribueix a que les noves generacions comprenguin i gestionin els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals. A més, els ajuda a dotar-se d’una visió crítica del seu entorn, i posa en valor la feina i els principis dels i les periodistes que estan subjectes al Codi Deontològic i, per tant, són els autèntics garants de la veracitat”.

  El Col·legi de Periodistes i l’educació mediàtica

  Els periodistes que participen en el Programa d’Educació mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya donaran eines bàsiques per detectar la desinformació i consells per combatre-la. També explicaran què és el Codi Deontològic de la professió periodística, per què és important garantir una informació de qualitat, veraç i fiable i què fa la Unió Europea per lluitar contra la desinformació. L’alfabetització mediàtica és una de les línies de treball principals del Col·legi de Periodistes de Catalunya i una prioritat de l’actual Junta de Govern.

  El programa "Premsa a les Escoles" va començar l'any 2009 i des d'aleshores ha format a milers d'alumnes. Des de 2023, gràcies a l'encàrrec de la Comissió Europea el projecte pot arribar a més centres educatius. La pasada edició del programa, cursada durant el curs 2022-2023, va concloure amb cent tallers impartits i amb una participació de 2.290 alumnes d’instituts i escoles de diferents centres de Catalunya.

  La Comissió Europea i la desinformació

  La creixent desinformació a la qual estem exposats suposa una amenaça per a la nostra salut, la nostra seguretat i la nostra democràcia. Així ho han demostrat les fake news que van circular durant la pandèmia de covid-19 o tota la desinformació que veiem en el context actual relacionat amb la guerra d’Ucraïna i promoguda pel Kremlin. En any d’eleccions europees el risc de la desinformació per a les nostres democràcies és més palès que mai.

  Des del febrer d’aquest any la Llei europea de serveis digitals ja s’aplica a totes les plataformes i a tots els països de la UE. Aquesta llei té l’objectiu de crear un espai digital més segur on es respectin els drets fonamentals. A més, des de la Comissió s’estan duent diferents iniciatives per lluitar contra la desinformació com ara la creació d’un observatori europeu independent EDMO que agrupa experts en diferents àmbits relacionats amb la desinformació a fi de combatre-la; o el codi de bones pràctiques contra la desinformació, que han subscrit actors rellevants de la indústria per acordar les normes d’autoregulació contra la desinformació A més, el Servei d’Acció Exterior de la UE ha creat el grup de treball EUvsDisinfo

  Més informació: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/online-disinformation

  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.