• El Col·legi de Periodistes signa un conveni amb Cultura per conservar arxius personals de periodistes

  10 juny, 2014
  L’arxiu Nacional de Catalunya conservarà els llegats personals de periodistes catalans, que contenen informació rellevant per al coneixement de la història del segle XX. El Col·legi comença cedint el fons del periodista i pedagog Carlos Nadal Gaya.

  El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, han signat avui un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i el Col·legi de Periodistes de Catalunya per a la recuperació, preservació i difusió dels llegats personals dels periodistes catalans, molts del quals són o han estat membres del col·legi.

  Mitjançant el conveni ambdues institucions col·laboraran en la recuperació dels documents, fons i col·leccions documentals conservats per persones i entitats que han tingut un paper rellevant en la història del periodisme a Catalunya. L’acord fa referència a documents textuals (manuscrits, i mecanoscrits), materials impresos, imatges, cartells, i enregistraments sonors i audiovisuals que puguin ser objecte de tractament arxivístic.

  L’acord té com a objecte la recuperació, preservació i difusió a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) dels llegats personals dels periodistes catalans, que contenen informació rellevant per al coneixement de la història i la societat catalanes al llarg del segle XX

  Els fons documentals ingressaran a títol de comodat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, tot i que els documents podran ésser conservats al centre de la Xarxa d’Arxius Comarcals que correspongui si la trajectòria professional del productor i el contingut del fons documental així ho aconsella.

  El conveni preveu que el Departament de Cultura i el Col·legi de Periodistes de Catalunya col·laboraran en activitats per a promocionar la memòria del periodisme a Catalunya a través de la difusió del patrimoni documental. La difusió dels fons es farà mitjançant la producció conjunta d’exposicions i itinerància de les mateixes; la realització i edició de materials didàctics adreçats als escolars, i l’edició conjunta de guies, inventaris i catàlegs dels fons documentals, així com de treballs d’investigació a partir dels fons documentals.

  Fons Carlos Nadal Gaya

  El Departament de Cultura i el Col·legi de Periodistes de Catalunya també han signat la cessió, en comodat, del fons del periodista i pedagog Carlos Nadal Gaya (1924-2010), un dels principals experts de la premsa catalana en política internacional al llarg de la segona meitat del segle XX. El fons es conservarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

  El fons conté l’obra creativa de Nadal, tant poètica com narrativa, documentació genealògica i familiar, recull de la seva tasca al diari La Vanguardia, cartes, entrevistes sobre la seva trajectòria i participació en homenatges i presentacions.

  Carlos Nadal es va llicenciar en Filosofia i Lletres (clàssiques) per la Universitat de Barcelona. Abans de dedicar-se al periodisme, va exercir com a professor de Literatura Hispànica en diferents escoles públiques i privades. L'any 1956 va entrar a treballar a La Vanguardia, on va ser redactor en cap d'Internacional, des del 1969, i d'Opinió. Va ser professor de l'Escola de Periodisme de l'Església i professor de Política Internacional de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB. Al llarg dels seus cinquanta anys de carrera periodística, va rebre diversos premis: el Godó de Periodisme, el Rodríguez de Santamaría de l'Associació de la Premsa de Madrid i el de Reconeixement de la lluita en defensa dels Drets Humans de l'Institut de Drets Humans de Catalunya.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.