• El Col·legi de Periodistes signa un conveni amb Interior sobre l’ús d’elements identificatius en situacions de risc potencial

  22 març, 2023

  El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha signat avui un conveni amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i representants del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), el Sindicat de la Imatge – UPIFC i del Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) en relació amb la utilització d’elements d’identificació personal en situacions conflictives o de potencial risc.

  Autor:
  Departament Interior

  L’acord signat avui estableix que els i les professionals de la informació que desenvolupin la seva activitat en espais de potencial perillositat podran disposar d’un element visual d’identificació personal, una armilla i un braçal, que els acrediti i els faciliti exercir la seva activitat en el lloc de cobertura informativa en espais i situacions multitudinàries, i fins i tot, conflictives.

  L’objectiu del protocol, que renova el signat el 2009, és que els professionals del periodisme puguin dur a terme la seva tasca de manera més segura, en la mesura que permeten la seva identificació per part dels integrants del dispositiu policial intervinent. La signatura és, a més, el compromís de col·laboració per garantir i facilitar tant la tasca i la seguretat dels i les professionals de la informació, que vagin correctament identificats, com de la policia.

  Joan Maria Morros, Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya,ha manifestat que “amb la renovació d’aquest acord es dona compliment a una de les principals funcions de l’entitat, recollida en els Estatuts del Col·legi, i que consisteix en millorar les condicions en què els i les periodistes duen a terme la seva feina, alhora que defensa les llibertats d’informació i expressió garantides a tots els ciutadans” 

  Des del Col·legi de Periodistes es recomana dur l'armilla i el braçal, en un lloc fàcilment visible, necessari sobretot per solucionar qualsevol conflicte que pugui sorgir. Aquests elements identificatius no substitueixen els altres mitjans d’acreditació dels i les professionals de la informació, com ara els carnets professionals.

  L'armilla i el braçal modifiquen el disseny actual, seran personals i intransferibles, amb un codi alfanumèric exclusiu per a cada periodista i incorporarà un espai per posar l’acreditació professional del mitjà de comunicació. Les entitats ja han acordat el sistema de distribució del braçal i l’armilla entre els professionals de la informació, i els periodistes d’altres països i/o comunitats autònomes podran obtenir-los a través del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Serà aquesta entitat, el Col·legi de Periodistes, qui custodiarà un llistat únic dels i les professionals de la informació que disposaran dels elements identificatius.

  Per la seva banda, el Departament d’Interior, a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, formarà el cos policial sobre el dret a la informació i la tasca que realitzen els professionals de la informació amb les particularitats dels esdeveniments de gran magnitud o transcendència. 

  L’acord també estableix la creació d’una comissió mixta per fer seguiment i supervisió del seu compliment i establir protocols per fer-lo efectiu. Aquesta comissió també es reunirà en situació d’esdeveniments de gran magnitud per adoptar les mesures que escaiguin.

  D’altra banda, el personal de les oficines de premsa de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra, i els responsables de l’operatiu policial informaran els i les periodistes sobre les zones conflictives del dispositiu perquè puguin dur a terme la seva tasca sense entrar en les zones de seguretat d’accés restringit establertes per la policia.

   

  Consulta la NP: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/493582/interior-signa-conveni...

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.