• El Jurat del premi internacional Pica d'Estats fa públics els guanyadors de la 34a edició del guardó

  19 febrer, 2024

  Els laberints vegetals turístics, els pobles abandonats i els paisatges del Pallars, les falles de Durro, la travessa de senderisme Carros de Foc, l’oleoturisme i l’enoturisme a les Garrigues, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i les excursions en globus pel Pirineu han protagonitzat els treballs guardonats pel jurat del certamen convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida .

  Jurat del 34è Premi Pica d’Estats reunit a la ciutat de Lleida el 17 de febrer de 2024
  Font:
  Diputació de Lleida

  El veredicte del jurat de la 34a edició del guardó s’ha donat a conèixer el passat dissabte 17 de febrer després de la reunió mantinguda a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida. La presidenta del jurat i del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Lleida, Laura Alcalde, ha afirmat que el "Pica d’Estats" “és un premi de molta qualitat que té l’objectiu de mostrar la diversitat de coses interessants que tenen les comarques de Lleida”. Alcalde s’ha mostrat orgullosa de “l’estima que es té a aquesta terra” i ha animat els professionals de la informació a seguir presentant treballs al guardó.

  El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que els 85 treballs presentats al "Pica d’Estats" fan d’aquest certamen “una de les millors eines de promoció de la demarcació de Lleida, en primer lloc perquè el jurat està format per periodistes de prestigi que avalen la qualitat dels premis, i en segon lloc perquè a través de les excel·lents propostes periodístiques ens mostren al món com unes terres que val la pena visitar perquè s’hi viu bé, en harmonia amb un paisatge magnífic, i representen una cultura que valora els productes de proximitat”.

  L’article “Temporada de laberints de Ponent”, d’Albert González, publicat al diari Ara, ha estat el guanyador de la categoria de Premsa escrita d’informació general, mentre que l’article “Quan els arbres tornen a casa”, de Pep Coll, publicat a la revista Descobrir Catalunya, s’ha endut el premi corresponent a Premsa especialitzada en viatges i turisme; el programa “Falles de Durro”, realitzat per Marta Romagosa i emès per Catalunya Ràdio, s’ha imposat en la categoria de Ràdio, i el programa “Carros de Foc, la travessa dels refugis”, de Jordi Cadena, emès per la cadena 3Cat, ha guanyat en la de Televisió.

  El reportatge “Au Pays de l'or jaune: Les Garrigues, depaysement garanti au coeur de la Catalogne!”, de la periodista Geneviève Clastres, publicat al blog d’Internet “La Feuille de Chou”, ha estat premiat en la categoria de Premsa internacional; el reportatge “Pallars: el territori més salvatge”, obra de Roger Rovira i publicat a Descobrir Catalunya, ha estat reconegut com a millor Reportatge fotogràfic; l’article “20 anys del Parc Natural de l’Alt Pirineu”, publicat per Marc Obiols a Youtube, ha triomfat en l’apartat d’Internet, i el treball “El Pirineu en globus”, d’Oriol Clavera, publicat al dominical Lectura del diari Segre, s’ha endut el de Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida.

  Els guanyadors

  El guardó de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 6.000 €) ha estat per a l’article “Temporada de laberints de Ponent”, publicat per Albert González Ferran al diari Ara el 17 d’agost de 2023. El text ens trasllada a una de les propostes agroturístiques més originals que trobem a la plana de Lleida, els laberints vegetals de temporada, com el de palla de Sant Ramon o els de blat de moro de la Granja Pifarré i Castellserà. Es tracta d’una iniciativa lúdica de caire familiar, ja força consolidada a la demarcació.

  El premi de Premsa especialitzada (dotat amb 6.000 €) ha recaigut en l’article “Quan els arbres tornen a casa”, de Pep Coll, publicat a la revista Descobrir Catalunya l’1 de setembre de 2023. El reportatge és un recorregut suggeridor per pobles del Pallars abandonats fa una seixantena d'anys pels veïns que hi havien viscut durant segles. L’itinerari ens porta a les restes dels poblets d’Espills, Herba-savina, l’Espluga de Cuberes, Gramenet, Besan i Santa Creu i explica el seu estat actual i algunes anècdotes de cada llogarret.

  El guardó de Premsa internacional (atorgat al millor treball publicat o emès a l’estranger i dotat amb 6.000 €) ha estat per al reportatge “Au Pays de l'or jaune: Les Garrigues, depaysement garanti au coeur de la Catalogne!, publicat l’abril del 2023 per la periodista Geneviève Clastres, de França, al blog d’Internet “La Feuille de Chou”. En el tour turístic que fa per Catalunya, l’autora incideix en dos dels principals pols turístics de la comarca de les Garrigues: l’oli i el vi, personificats en dues de les firmes emblemàtiques de la comarca: el celler Blanch i Jové i la Vinya dels Artistes, d’una banda, i l’empresa productora d’oli Olicatessen, de l’altra.

  El guardó de Televisió (dotat amb 6.000 €) se l’ha emportat el programa “Carros de Foc, la travessa dels refugis", elaborat per Jordi Cadena i emès per la plataforma digital 3Cat el 21 d’agost de 2023. El programa ens endinsa, a través del testimoni dels i de les guardes de refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en la història, el present i les particularitats d’una de les rutes de muntanya de recorregut circular més prestigioses i consolidades del Pirineu.

  El guardó de Ràdio (dotat amb 6.000 €) ha recaigut en el programa especial “Falles de Durro”, realitzat per Marta Romagosa dins l’espai “Catalunya al Dia” i emès el 16 de juny de 2023 per Catalunya Ràdio. Des de l’ermita de Sant Quirc de Durro, a la Vall de Boí, la periodista explica el desenvolupament d’aquesta festa del foc, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El programa se centra en la història d’aquesta tradició i explica els atractius del municipi, amb entrevistes a molts dels personatges implicats.

  Quant a la categoria de millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 6.000 €), ha estat premiat el reportatge gràfic “Pallars: el territori més salvatge”, del fotògraf Roger Rovira, publicat a Descobrir Catalunya l’1 de setembre de 2023. El treball està integrat per una sèrie d’imatges de paisatges (muntanyes, rius, salts d’aigua), pobles, esglésies, bordes i activitats turístiques (senderisme, piragüisme, astronomia, telefèric de la Vall Fosca) corresponents al Pallars, així com de la fauna i flora característica de la zona.

  Com a millor treball d’Internet (dotat amb 6.000 €), ha estat reconegut l’article “20 anys del Parc Natural de l’Alt Pirineu”, publicat per Marc Obiols a Youtube l’1 d’agost de 2023. L’autor ens familiaritza amb la gènesi, evolució i característiques naturals, paisatgístiques, culturals, socioeconòmiques i demogràfiques del parc a través d’entrevistes amb els seus responsables i amb empresaris de la zona.

  El guardó de Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 6.000 €) ha estat per al treball "El Pirineu en globus", d’Oriol Clavera, publicat el 4 de desembre de 2022 al dominical Lectura del diari Segre. El periodista narra l’experiència única de contemplar a vista d’ocell els espectaculars paisatges del Pirineu amb l’empresa Globus Kontiki, sobrevolant rius, embasaments, pobles, estacions d’esquí, cims, boscos i prats.

  En aquesta edició el certamen ha incrementat la dotació econòmica fins a 48.000 euros (3.000 més que en l’edició anterior), distribuïda en les 8 categories esmentades a raó de 6.000 € per a cadascun dels treballs guanyadors.

  El Premi Turístic “Pica d’Estats”, creat amb l’objectiu de guardonar els millors treballs que tractin sobre els diferents aspectes turístics de la demarcació de Lleida, és també un reconeixement a tots aquells mitjans i periodistes que amb la seva feina de cada dia contribueixen a difondre i a atansar el patrimoni natural, monumental, cultural, gastronòmic i d’activitats turístiques que ofereixen les contrades del Pirineu i les Terres de Lleida al llarg de tot l’any a les audiències d’arreu del món.

  La 34a edició del guardó ha rebut un total de 85 reportatges, dels quals 63 corresponen a treballs d'àmbit estatal, 9 a obres d'àmbit internacional i altres 13 a mitjans locals.

  Cal recordar que en aquesta edició del premi s’han introduït canvis en la seva dotació econòmica (tot i que s'ha mantingut les 8 categories del guardó) i en la forma de presentació dels treballs. La nova regulació ha tingut en compte allò prescrit a la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  El jurat del premi

  El Jurat del premi està format per destacats professionals del món de la comunicació. La presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Lleida, Laura Alcalde, ha presidit el jurat per delegació del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros. En formen part com a vocals els/les periodistes Francesc Canosa,  Noelia Casellas, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Francesc Guillaumet, Anna Sáez, Mariano Palacín i Mònica Terribas. Com a secretari del jurat actua el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

  Amb 34 edicions celebrades, el Premi “Pica d’Estats” és una de les iniciatives més reputades i prestigioses del Patronat de Turisme destinades a donar visibilitat a la realitat de l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida. D’una banda, el guardó s’ha consolidat com un element clau per promocionar, difondre i aportar prestigi i reconeixement al patrimoni natural, paisatgístic, cultural, històric i gastronòmic de les comarques lleidatanes. De l’altra, suposa una iniciativa de primer nivell i d’abast internacional per reconèixer l’excel·lència dels treballs periodístics de qualitat que posen en valor aquest patrimoni natural i cultural.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.