• "El periodisme s'ha allunyat de la societat mexicana"

  23 maig, 2018

  Carlos Juárez, periodista i escriptor mexicà, ha estat el testimoni de primera mà sobre la situació del periodisme a Mèxic. Avui s'ha reunit amb col·legiats per explicar la seva història i la d'altres periodistes desapareguts i assassinats en aquest país. 

  Autor:
  José Luis Gómez Galarzo

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha organitzat avui, 23 de maig, un esmorzar exclusiu per a col·legiats amb el reporter i escriptor mexicà, Carlos Juárez. Juárez es troba a Barcelona acollit per la Taula per Mèxic amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, un programa pilot d’acollida temporal de persones defensores dels drets humans. El periodista ha explicat l'aterridora situació que viu actualment Mèxic i la continua amenaça que pateix a conseqüència de la seva tasca d'investigació i de denúncia de la vulneració dels Drets Humans a Mèxic. 

  Carlos Juárez, nascut a l'estat de Tamaulipas l'any 1985, és el segon periodista acollit temporalment a Barcelona i ha estat testimoni i cronista de la guerra contra el narcotràfic a Mèxic. És coautor del llibre Romper el silencio, 22 gritos contra la censura. Des de fa 3 anys investiga i acompanya les famílies que busquen els seus familiars que han desaparegut en el territori mexicà. Fa 18 anys a Tamaulipas, segons ha declarat el periodista, el terror i el silenci en les redaccions va començar a agafar forma quan el periodista, Luis Roberto Cruz Martínez, va ser detingut i després assassinat l'1 de febrer de l'any 2000. 

  Taula per Mèxic és una plataforma que treballa des de Barcelona per atendre la crisi humanitària que viu el país mexicà i protegir els Drets Humans. El programa consisteix en una acollida temporal de periodistes per facilitar-los un espai de descans i per oferir-los una atenció psico-social que els permeti allunyar-se de la tensió que viuen. 

  Segons l'organització Reporteros Sin Fronteras (RSF), Mèxic és el segon país amb més periodistes assassinats després de Síria. A Mèxic hi ha al voltant de 35.000 persones desaparegudes, 6.000 d'elles a Tamaulipas, i els periodistes que volen explicar això viuen sota amenaces constants i alguns, fins i tot, són assassinats. Carlos Juárez ha volgut reflectir la complexitat de la situació que s'està vivint a Mèxic. "La lluita contra la censura i a favor de la llibertat d'expressió no és exclusiva per Mèxic, sinó per a molts altres països", ha afirmat el periodista.

  El narcotràfic està sotmès a una estratègia de causar pànic als reporters, qui queden entre l'espasa i la paret a l'hora de decidir si publiquen o no les notícies. El periodista mexicà ha mostrat la seva admiració sobre el plantejament del polític mexicà López Obrador d'obrir un procés de pau, de cara les pròximes eleccions a Mèxic l' 1 de juliol de 2018. El periodista ha opinat que s'ha d'arribar a una reconciliació, en la que ha defensat que una de les formes principals per arribar a la pau és "escoltant els delincüents". "A la societat no l'importa quan maten un periodista perquè també el periodisme s'ha allunyat de la societat, hi ha un abandonament mutu entre els lectors i els reporters", ha opinat el periodista. 

  Carlos Juárez ha acabat explicant com creu que serà el seu futur quan torni a Mèxic d'aqui a dues setmanes i ha deixat clar que seguirà exercint el seu treball periodístic gràcies a l'ajuda, sobretot, del psicòleg. 

  • Foto:
   José Luis Gómez Galarzo
  • Foto:
   José Luis Gómez Galarzo
  • Foto:
   José Luis Gómez Galarzo

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.