• El periodista Can Dündar rebrà el premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2017

  9 maig, 2017

  L'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya atorga el guardó d'enguany al periodista turc per la seva dedicació i lluita per la llibertat d'expressió a Turquia. L'entrega tindrà lloc el 29 de juny a les 12:30h a l'Oficina del Parlament Europeu. 

  El periodista turc Can Dündar rebrà el premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2017 per la seva defensa de la llibertat d'expressió en un context especialment hostil com és el cas de Turquia. El país de l'Orient Mitjà és la presó més gran de periodistes del món amb 150 membres de la professió actualment engarjolats. L'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) li lliurarà el premi el dijous 29 de juny a les 12:30h a l'Oficina del Parlament Europeu

  Can Dündar és un dels periodistes més prestigiosos de Turquia i l'any 2015 va ser detingut quan era director del diari de centreesquerra Cumhuriyet. La causa de la seva detenció va ser la publicació d'unes fotografies d'un lliurament d'armes que relacionaven els Serveis Secrets Turcs amb els grups rebels sirians. El Tribunal Suprem va posar Can Dündar en llibertat provisional, però el president de Turquía, Recep Tayyip Erdogan, no va acceptar la resolució judicial i va exigir als tribunals interiors que no acatessin la sentència del Suprem. 

  El 6 de maig de 2016 Dündar va ser objecte d’un intent d'assassinat davant del Palau de Justícia d'Istanbul, durant un recés del judici que se seguia contra ell. Va sortir il·lès, però un altre periodista va resultar ferit a la cama. Aquell mateix dia va ser condemnat a cinc anys i deu mesos de presó per "filtrar informació secreta de l'Estat". Després de la sentència, Dündar va optar per sortir del país i des de llavors viu exiliat a Berlín.

  El guardó Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2017 consisteix en una escultura de l'artista Enric Pladevall, la qual s'inspira en el premiat, i un retrat del guanyador realitzat pel dibuixant Oriol Malet. Els premiats de les edicions anteriors han estat: Jaume Arias, Margarita Rivière, L’Agence Europe- en les germanes Lidia i Marina Gazzo-, Andreu Claret, Cristina Gallach, Martí Anglada, Soledad Gallego-Díaz, David Gardner, Eliseo Oliveras, Nick Malkoutzis i el fotoperiodista Samuel Aranda.

  Per a més informació podeu contactar amb:

  Teresa Carreras 616 449 629 (teresacarreras@periodistes.org)

  Esther Molas (molas.esther@gmail.com)

  Data: Dijous 29 de juny de 2017

  Hora: 12:30h

  Lloc: Aula Europea. Oficina del Parlament Europeu (Passeig de Gràcia núm. 90, 1r - Barcelona)

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.