• El principi de la fi dels blocs electorals

  22 juny, 2016
  El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra que s’han fet passes molt importants per superar aquest conflicte que porta dècades enquistat, i insisteix que no es pot fer cap pas enrere.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra les passes endavant que s’han pogut fer en el conflicte pels anomenats “blocs electorals”. Són passes decisives que marquen un precedent històric. L’excepcionalitat d’aquesta campanya no pot ser un cas aïllat. És una mostra que es pot avançar per desbloquejar definitivament aquest contenciós entre els professionals de la informació i els partits polítics.

  El precedent històric d’aquesta campanya es deu, en bona part, a la feina feta durant dècades, gràcies a l’empenta de les redaccions i l’amplitud de mires dels consells d’administració i dels partits polítics.

  Finalment, per unanimitat, han acceptat uns plans de cobertura sense forquilles amb temps preestablerts ni ordres. I s’han abstingut de presentar recursos a la Junta Electoral, com havien fet de forma sistemàtica fins ara. Els plans de cobertura es podran millorar en el futur, però ja han marcat un precedent que no es podrà ignorar.

  Barcelona Televisió, TV3 i Catalunya Ràdio s’han sumat als mitjans locals que, darrerament, han deixat de fer blocs electorals i als molts que no n’han fet mai. Demostren així, que es pot fer informació política durant les campanyes electorals seguint criteris periodístics en funció de l’actualitat i no de les imposicions partidistes, i amb ple respecte a la pluralitat. Com deien els consells professionals de TV3 i BTV en el seu comunicat de dijous passat, s’ha demostrat que es pot fer informació sense cotilles ni plantilles, “no costava tant”.

  En l’arrencada d’aquesta campanya electoral, el Comitè Professional d BTV ja va considerar “un pas molt important” deixar de fer blocs i la mateixa direcció de la cadena va celebrar la possibilitat d’oferir una informació electoral “responsable i alhora flexible i atractiva”.

  En el cas de la CCMA, els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio han posat de manifest que el canvi ha estat possible “gràcies a l’actitud i la feina de les redaccions, les direccions d’informatius i el consell de govern de la CCMA. I també la disposició dels partits polítics. Però sobretot és el resultat d’una protesta que ha durat molts anys en defensa des ciutadans a ser informats”.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha impulsat des de fa dècades la lluita en contra dels blocs electorals, fent costat en tot moment als treballadors dels mitjans públics i en defensa del dret dels ciutadans de rebre una informació sense ingerències, també durant les campanyes electorals. Han estat molts anys de molta feina. El Col·legi de Periodistes ha portat la reivindicació dels professionals a totes les instàncies possibles, des de la justícia espanyola fins a la justícia europea, passant pel Consell d’Europa. També ha trobat aliats que han denunciat públicament els blocs electorals com el Síndic de Greuges, i ha recollit el suport de nombrosos col·lectius professionals de la resta de l’Estat així com d’arreu d’Europa, i ha donat a conèixer la protesta als ciutadans, en definitiva, els principals perjudicats pels blocs.

  És una reivindicació de llarg recorregut que, poc a poc, està donant els seus fruits perquè els mateixos partits polítics ja reconeixen obertament que “els blocs s’han de superar”. Són un sistema anacrònic i antidemocràtic que no permet garantir el fi que persegueix. Els blocs només generen rebuig dels professionals i desinterès dels ciutadans, en el millor dels casos.

  La Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya també considera que s’ha obert un camí sense marxa enrere. Tal i com advertien els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio, “només es pot anar endavant”. Si es fa marxa enrere, el comitè professional de BTV ja va advertir que “tornarem a les protestes” i des del Col·legi de Periodistes tornarem a estar –com sempre- al costat dels professionals. I així continuarem, defensant la feina dels professionals i el dret de la ciutadania a rebre una informació de qualitat.

  #NOALSBLOCS #FORABLOCS http://noalsblocs.wordpress.com


  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.