• El VII Premi Planes reivindica el periodisme d'investigació

  3 febrer, 2020

  El Lliurament del VII Premi Josep Maria Planes a la periodista Tura Soler va servir, un any més, per posar en valor el periodisme d'investigació. Soler va guanyar el guardó pel seu treball sobre el doble crim de Susqueda. 

  Premiats, jurat i convocants del premi
  Autor:
  A.V.

  La periodista especialitzada en temes de successos Tura Soler va rebre divendres passat, de la ma de l’alcalde Manresa, Valentí Junyent, el VII Premi Josep Maria Planes de periodisme per la investigació sobre el doble crim de Susqueda, que van ser publicats al diari Punt Avui. Els periodistes Natàlia Vila i Albert Cadanet van rebre una menció especial per la sèrie d’articles realitzats conjuntament amb els seus companys Àlex Font i Albert Martín sobre “La guerra econòmica arran de l’1-O”, publicats al diari Ara. L’acte es va celebrar a l’Espai Òmnium de Manresa i va esdevenir una vetllada reivindicativa del periodisme d’investigació.

  El lliurament del premi, convocat  per l’Ajuntament de Manresa i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb l’objectiu reivindicar la figura del periodista manresà Josep M. Planes (1907-1936), va tenir lloc a l’Espai Òmnium de Manresa. El president de Demarcació Catalunya Central, Enric Badia, va presentar la vetllada que va començar amb un diàleg sobre “El periodisme d’investigació avui” entre el periodista i escriptor Vicenç Villatoro i el periodista i membre de la junta de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi dePeriodistes, Salvador Redó.

  Els dos ponents van coincidir que el periodisme d’investigació no és un gènere, sinó un mètode de treball i una actitud. “El periodisme d’investigació és quan les preguntes van abans que les respostes”, va dir Villatoro, i va afegir sobre el debat de l’objectivat, que “el periodisme és subjectiu: jo ho veig així i ho explico honestament”.  

  Badia va llegir el veredicte del jurat en el qual es destacava el treball intens de la periodista Tura Soler per posar llum sobre un cas molt opac –encara sense resoldre- que recull l’esperit periodístic d’en Planes.  Pel que fa a la menció especial, el jurat va ressaltar el valor de la investigació periodística per denunciar les mesures econòmiques que van emprendre el govern espanyol, entitats bancàries i empreses del país després del referèndum de l’1-O. Soler va agrair al seu mitjà, "per no lligar-me curt i permetre'm voltar arreu i fer aquest tipus de periodisme".  L’alcalde Valentí Junyent va cloure l’acte i  va destacar que “mitjans i els professionals de la comunicació tenen un paper fonamental en la configuració i interpretació de la realitat que ens envolta."

  El jurat del Premi ha estat format per l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro; per la periodista i corresponsal del setmanari El siglo a Catalunya, Teresa Carreras; pel vicedegà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVIC-UCC, Xavier Ginesta; pel periodista Jordi Finestres; pels guanyadors de l'edició del 2017, els periodistes Xavi Tedó i Laia Vicens; i per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. Enric Badia, n’ha estat el secretari.

   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.