• Es lliura el 29è Premi Turístic Internacional 'Pica d'Estats'

  21 maig, 2018

  L'acte d'entrega del 29è Premi “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet va ser presidit pel president de la corporació, Joan Reñé, acompanyat del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i president a la demarcació de Lleida, Rafa Gimena, i el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

  Alguns dels guanyadors amb membres del jurat del 29è 'Pica d'Estats'
  19 maig, 2018
  Autor:
  Diputació de Lleida

  El president de la Diputació, Joan Reñé, ha destacat en la seva intervenció que el Premi “Pica d’Estats” és un certamen destinat a fomentar el conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, projectar arreu els nostres recursos naturals, patrimonials i culturals i donar suport al sector turístic com un dels àmbits econòmics més importants de les comarques lleidatanes. En aquest sentit, Reñé ha recordat que el “Pica d’Estats” celebrarà l’any vinent el 30è aniversari del guardó, com també compleix 30 anys el Patronat de Turisme. Per aquest motiu, i amb la finalitat de donar-li una projecció encara més gran en l’àmbit dels mitjans de comunicació, el certamen incorporarà alguna novetat important.

  Els treballs guardonats

   

  En aquesta edició 4 dels reportatges premiats han recaigut a la comarca de l’Alta Ribagorça i la Vall de Boí, sia sobre treballs relacionats amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, sia sobre el conjunt romànic Patrimoni Mundial. Dos referents de primer nivell del turisme de les comarques lleidatanes que ens projecten arreu del món.

   

  1.- El premi al millor treball de Ràdio, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Jose Lorenzo Díaz pel programa "Camins de Ferro. L’aventura del Tren dels Llacs", emès el 21 d'abril de 2017 per Emun FM Ràdio. El reportatge se centra en el Tren dels Llacs, recorregut turístic i paisatgístic entre Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar. Per mitjà de diversos testimonis anem descobrint els atractius que ofereix la línia que uneix la ciutat de Lleida amb el Pirineu, la seva història i la seva transformació en ruta turística. El reportatge guardonat transmet a l'oient els efectes sonors que els passatgers escolten durant el seu viatge, mentre anem descobrint l'atractiu del paisatge singular a través de l'experiència dels usuaris en el recorregut per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà i el seu pas pels embassaments de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni, vorejant el riu Noguera Pallaresa i travessant els impressionants congostos de Terradets i Collegats.


  2.- El premi corresponent al millor treball de Premsa internacional, dotat amb 5.000 €, ha estat per al reportatge “A la recerca de la serenitat en l’art romànic: Una petita excursió a la Vall de Boí als Pirineus”, publicat el mes d’abril del 2017 per l’equip de redacció de la revista Crea Traveler Due, una de les publicacions emblemàtiques del Japó. El treball guardonat se centra en el conjunt d’esglésies romàniques i una ermita de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2000. El reportatge, de 8 pàgines a tot color, posa en valor el llegat cultural del romànic dins l’art català. Els autors van recórrer els Pirineus amb cotxe “a la recerca de la simplicitat i l’honestedat de l’arquitectura romànica, coneguda mundialment”. El reportatge pren com a exemple el conjunt romànic de la Vall de Boí amb un relat sobre les esglésies, la seva situació, els tocs de les campanes, l’estat de conservació i els paisatges on es troben.

  3.- El premi al millor treball d’Internet, dotat amb 5.000 €, ha estat per al treball presentat pel fotògraf Manel Sanz Balust sota el títol “Els Balust i el Pallars Jussà”, publicat al web del mateix autor:http://manelsanz.cat/balust-pallars-jussa/.El treball premiat, de caire etnogràfic, ens porta fins al Pallars Jussà, on podem conèixer i descobrir els seus paisatges, la manera de fer i de viure de la seva gent, per mitjà del testimoni de diferents persones vinculades a la saga familiar dels Balust. L’autor del treball, Manel Sanz, nascut a Barcelona, va tenir la idea originària de fer aquest documental per reconstruir la seva història familiar per part de mare a través del relat de diferents personatges que portaven el cognom Balust.

  4.- El premi al millor Reportatge fotogràfic, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Gonzalo Martínez Azumendi pel treball publicat al número d'octubre del 2017 de la revista GEO sota el títol "Vall de Boí, escapada a la tardor al centre mundial del romànic".El treball premiat forma part d'un reportatge de 14 pàgines més un destacat a la portada de la revista GEO. El fotògraf, a través de la seva mirada, ens atansa a un seguit de racons màgics de la Vall de Boí, des del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici fins a les esglésies romàniques de la vall amb il·lustracions dels frescos, com també de l'oferta d’oci i de salut que proposa la comarca com el balneari de Caldes de Boí. La càmera del fotògraf també s'atura per mostrar-nos la vida quotidiana de les persones que habiten a la vall i de l’activitat econòmica de la zona amb la ramaderia. Un reportatge de la Vall de Boí, on "pocs llocs ofereixen tant en tan poc espai: esglésies romàniques, aigües termals i un parc nacional”, segons el text del reportatge que acompanya el treball premiat.

  5.- El premi al millor treball en Premsa especialitzada en viatges i turisme, dotat amb 5.000 €, ha estat per al monogràfic que porta per títol “Pirineu de Verdaguer. Resseguim els passos del poeta pel Canigó, la Vall de Boí, Salòria i l’Aneto”, publicat el mes d’agost del 2017 a la revista Descobrir Catalunya. El treball premiat, sota la direcció de Joan Morales, ha estat elaborat en la part de redacció per Núria Garcia Quera, David Vilaseca, Albert Villaró i Bernat Gasull, i en la part de fotografia per Jordi Bas, Francesc Muntada, Sergi Boixader i Paul Palau. El monogràfic, de 52 pàgines a tot color amb fotografies espectaculars i de gran qualitat, ens mostra i identifica els recorreguts i les ascensions que el poeta, escriptor i també alpinista Jacint Verdaguer va fer per alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu, entre els quals també la Pica d’Estats, el més alt de Catalunya, que precisament dóna nom a aquest premi.Un itinerari periodístic molt ben documentat amb els dietaris de les excursions verdaguerianes dels estius del 1882 i el 1883 ha permès a l’equip de la revista Descobrir Catalunya recórrer alguns dels indrets més emblemàtics del Pirineu que va trepitjar Jacint Verdaguer. El recorregut s’inicia al bressol del gran poema, el Canigó, situat entre les comarques nord-catalanes del Conflent i el Vallespir, i continua cap al Pirineu de Lleida a través de les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, els Pallars, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.

  6.- El premi al millor treball de Televisió, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Núria Repiso i Toni Mestres pel reportatge “La Tournée des Refuges a la Vall de Boí”, de la productora TN Produccions, i emès a l’abril del 2017 pel primer canal d’Euskal Telebista, el segon canal de la Televisió Gallega, el Canal 33 de Madrid, la Televisió de Castella i Lleó i més d’una vintena de televisions locals de Catalunya, València i Alacant, a més de YouTube. El reportatge es basa en un grup de músics francesos que viatgen per tot el Pirineu de refugi en refugi, transportant els seus instruments a coll i tocant a cada establiment on fan nit. Una història humana i cultural dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que conté tots els ingredients ideals per esdevenir un reportatge singular en què es combina la natura i la cultura amb una realització molt ben elaborada. El reportatge “La Tournée des Refuges” fa el seguiment del grup de músics de camí al refugi Ventosa i Calvell, al capdamunt de la presa de Cavallers, a la Vall de Boí, a la comarca de l’Alta Ribagorça, on van fer una actuació amb gran sorpresa per als qui hi havien anat a passar la nit.

  7.- El premi al millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Anna Sàez i Llorenç Melgosa pel reportatge "La vida en rosa", publicat al suplement Lectura del diari Segre el 19 de març de 2017. Es tracta d’un reportatge sobre l'espectacle de la floració dels arbres fruiters a la zona del Baix Segre que ens mostra el paisatge a la primavera a Aitona que transforma els camps de fruiters en un gran jardí florit. El treball ens mostra la força de la natura en tota la seva esplendor per mitjà de les fotografies de Llorenç Melgosa, acompanyades d'un text descriptiu d'Anna Sàez que ens convida a gaudir dels diferents paisatges que ens proporciona la floració. Un espectacle de la natura, efímer i cromàtic, que es repeteix cada any quan arriba la primavera i s'ha començat a explotar turísticament gràcies a la iniciativa de l'Ajuntament d'Aitona, que també han seguit després altres ajuntaments del Baix Segrià i les Garrigues. El projecte, conegut amb el nom de Fruiturisme, s'ha convertit en una marca plenament consolidada en un temps rècord i actualment és un important motiu d'atracció a les zones rurals per a visitants d'arreu i de projecció internacional.

  8.-El premi a la categoria de Premsa escrita d'informació general va quedar desert.

  Els membres del jurat

  El jurat del 29è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats”, que es va reunir el passat 10 de febrer a la Diputació de Lleida per deliberar, va ser presidit per la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet. En van formar part com a vocals els periodistes Francesc Canosa; Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Josep Ramon Ribé, director del diari La Mañana en el moment de la deliberació del jurat i vicepresident de la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mònica Terribas, directora d’El Matí de Catalunya Ràdio, i, actuant com a secretari, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.