• Granados, de París a Goya

  20 març, 2017

  Un grup de periodistes del Col·legi de Periodistes de Lleida, de la mà de Pep Gorgori, van visitar dissabte 18 de març l’exposició que el Museu de Lleida ha dedicat al compositor Enric Granados.

  18 març, 2017
  Autor:
  Montse Palau

  En el marc de la commemoració el 150 aniversari del naixement d’Enric Granados a Lleida, el Museu de Lleida dedica aquesta exposició al compositor lleidatà, que també ha comptat amb la producció del Museu de la Música de Barcelona. Tot i que Granados només va viure 4 anys a Lleida, la seva família va marxar cap a Barcelona, va mantenir el vincle lleidatà gràcies a l’amistat que va establir amb el pianista lleidatà Ricard Vinyes. En l’exposició es pot veure una foto de la gran rebuda que ambdós van tenir per un concert que havien de fer durant les festes de maig de 1912.

  L’exposició mostra el vessant més europeu, innovador i modernista de Granados i posa de relleu la seva connexió amb el París de la Belle Époque i les avantguardes del moment. Així mateix, reivindica el vincle del músic amb el modernisme i la dimensió europea i multidisciplinar de la seva obra.

  La mostra, inclosa a la programació de l’Any Granados, està comissariada pel musicòleg Joaquim Rabaseda i està dividida en set àmbits que van des de l’arribada de Granados a París, l’any 1887, fins al moment de la seva relació amb la pintura de Goya. Això explica el títol: Granados. De París a Goya. París fou on inicià els estudis de música i Goya fou la seva última inspiració.

  L’obra de Granados

  Tot i que el seu gran èxit fou reconegut per la seva obra per a piano ‘Goyescas’, el compositor lleidatà també  va crear el teatre líric català on es notava la seva admiració a Wagner, ja que la seva posada en escena era molt wagneriana. També se’l reconeix per el seu poema simfònic que va dedicar a Dante i la ‘Divina Comedia’; o pel poema ‘Liliana’ que després es convertí en un drama líric.

  L’exposició

  'Granados, de París a Goya' mostra partitures i documents originals del compositor (cartes, fotografies, esborranys...) i els ubica en el seu context  cultural. Els fons que s’hi poden veure inclouen també algunes reproduccions encarregades especialment per a la mostra, amb l’objectiu de submergir el visitant en l’ambient dels museus que Granados acostumava a visitar i els tallers d’artistes que tant li agradaven.

  Granados va ser el primer músic de casa a nostra que va estrenar una obra –‘Goyescas’- al Metropolitan Opera House de Nova York, l’any 1916. Aquesta fita va merèixer que el president Wilson el convidés a tocar a la Casa Blanca.

  Enric Granados va morir a l’edat de 49 anys, ofegat al Canal de la Mànega. S’havia llençat a l’aigua per salvar la seva dona. Ni l’un ni l’altre sabien nedar. No va poder guadir de tot l’èxit que posteriorment li va donar ‘Goyescas’.

  L’exposició es podrà veure al Museu de Lleida fins al 30 d’abril.

  • Vista de l'interior de l'exposició al Museu de Lleida
   Foto:
   Montse Palau
  • Foto de la representació de 'Goyescas al Metropolitan Opera House de Nova York' l'any 1916
   Foto:
   Montse Palau
  • Foto de grup amb els periodistes, Pep Gorgori (primer per la dreta) i el director del Museu de Lleida, Josep Giralt (segon per la dreta)
   Foto:
   Marga del Campo

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.