• "He entregat un fusell per disparar una càmera"

  27 abril, 2018

  Paula Sáenz ha estat la primera exguerrillera colombiana en trepitjar Catalunya per assistir a la projecció de la pel·lícula "La flor de la lengua de vaca" i a l'acte públic que ha organitzat el Col·legi de Periodistes de Catalunya per explicar la seva història de combat i inserció a les FARC fins a practicar el periodisme. 

  Autor:
  Ignasi Renom

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha organitzat avui, 27 d'abril de 2018, un esmorzar exclusiu per a col·legiats/des amb l'exguerrillera colombiana i membre de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) des dels 14 anys, Paula Sáenz. L'acte també ha comptat amb la presència del director de la pel·lícula "La flor de la lengua de vaca"Germán Reyes, que es va estrenar ahir a la nit al cinema Texas de Barcelona. 

  La pel·lícula i documental "La flor de la lengua de vaca" explica la història d'una dona de les FARC, Camila, que viu els seus últims anys com a guerrillera, entre el camí de la vida civil cap al Tractat de Pau a Colòmbia, i el record de la seva infància durament castigada. S'ha convertit en una eina de difusió per posicionar la problemàtica que s'està vivint al país colombià i és un apropament a la qualitat de vida que hi ha a la societat colombiana. El títol del documental, com ha explicat el director, ve donat per unes flors de color rosa conegudes a Colòmbia com "lengua de vaca" que hi havia per tota la zona del campament on es trobava el director mentre enregistrava el documental. Les flors van passar a formar part de la pel·lícula donant un significat simbòlic de la violència de gènere, i en aquest cas, com la pel·lícula aborda, de l'intent de violació per part del seu pare. 

  Avui dia, les FARC són considerades com a partit polític que porta el mateix nom però que no té res a veure amb la força militar, tot i que comparteixen la mateixa força revolucionària. L'exguerrillera ha confessat que a Colòmbia hi ha uns incompliments per part de l'Estat que han compromès la reincorporació de tots els ex-combatents en la inserció política, social i econòmica del partit. Els candidats presidencials que hi ha en els partits polítics actualment són totalment diferents. La situació política es veu en un moment d'incertesa, en el qual Paula Sáenz ha mostrat la seva preocupació i inquietud cara les pròximes eleccions a Colòmbia que se celebraran d'aquí a un mes. 

  NC Notícies, la premsa de la delegació de pau de les FARC-EP formada per combatents, té més de 50.000 seguidors a les xarxes socials i està sostingut pel govern amb 600.000 pesos colombians, és a dir, al voltant de 180 euros. Paula Sáenz ha insistit que els periodistes a Colòmbia corren risc tot el temps, en alguns escenaris el seu pas per cobrir una notícia pot ser impedit per les elits o fins i tot són perseguits i assassinats. Per l'exguerrillera i actual reportera del NC Notícies, els mitjans de comunicació hi han influït molt en tot aquest procés colombià i diu que "ella ha entregat un fusell per ara disparar una càmera". Els mitjans amb el seu poder mediàtic han tapat certs aspectes que perjudiquen alguns sectors i la política colombiana està polaritzada pels sectors de la ultra dreta i, igual que els mitjans de comunicació, han fet de la guerra un negoci. El NC Notícies està conformada per combatents però, l'ex-guerrillera ha deixat clar que no són l'agència de propaganda de les FARC i declara que tracten els temes socials des del punt de vista de la víctima. L'objectiu principal és donar veu als combatents que no han tingut aquesta oportunitat. 

  Ha explicat la seva vida personal, els aterridors moments de les conegudes "massacres selectives" dins del país en què mataven a la gent pel fet de ser d'esquerres. "A Colòmbia, ser d'esquerra és ser guerriller", explica la Paula Sáenz. De la seva família, ella és l'única dona de cinc germans que ha entrat en les FARC. Per ella, la seva segona família l'ha pogut trobar a les FARC, que li ha aportat una calor humana i un sentiment d'igualtat entre tots. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.