• Història de la premsa diària a Barcelona

  27 juny, 2017

  Ja està oberta la inscripció, gratuita per als col·legiats/des, al XV Congrés d'Història de Barcelona que se celebrarà els pròxims 4,5 i 6 d'octubre. Un Congrés en què hi participa el Col·legi de Periodistes de Catalunya i que servirà per actualitzar les recerques i els coneixements sobre aquesta temàtica i promoure el debat i la reflexió sobre el passat, present i futur de la premsa diària. 

  L’any 2017 es compleixen 225 anys de l’aparició del primer número del Diario de Barcelona, el dia 1 d’octubre de 1792. Publicat de manera ininterrompuda durant gairebé 200 anys, fins el 1992, fou un dels diaris de referència a Barcelona i el reflex de la història de la ciutat durant els segles XIX i XX. Aquest aniversari s’ha considerat una ocasió perfecta per dedicar la XV edició del Congrés d’Història de Barcelona a la història de la premsa diària de la ciutat.

  Es vol aprofitar l’ocasió per actualitzar les recerques i els coneixements sobre la història de la premsa i del periodisme escrit a la ciutat de Barcelona, i contribuir a teixir vincles entre els diversos investigadors que s’han dedicat i es dediquen a aquesta matèria.

  El Congrés, que es farà a les instal·lacions de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, vol servir per fer un repàs panoràmic de l’evolució de la premsa escrita a la ciutat, per aprofundir en la història de les principals capçaleres editades al llarg del temps, per conèixer millor les empreses editores i els professionals més rellevants vinculats a aquesta història, per analitzar la premsa digital des d’una perspectiva històrica o per actualitzar les informacions sobre la trajectòria i la destinació dels arxius de les principals capçaleres històriques ja desaparegudes.

  El programa del Congrés, que es pot consultar en l'arxiu adjunt, s'articula al voltant de dues ponències, tres taules rodones i sis taules de comunicacions, en les quals es parlarà de la història de diverses capçaleres editades a la ciutat, de periodistes i empreses editores, dels orígens dels mitjans digitals o de la conservació, tractament i accessibilitat a la premsa històrica de Barcelona. Com a preàmbul, la conferència inaugural farà balanç i propostes de futur sobre els estudis d'història de la premsa catalana.

  El període d'inscripció va començar el passat 15 de juny i es tancarà el 25 de setembre del 2017. Les places són limitades i cal fer la reserva de plaça al correu electrònic, shb@bcn.cat,  tot aportant el nom, adreça, telèfon de contacte i adreça electrònica.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.