• III Jornada d’Ètica Periodística

  9 novembre, 2023

  No et perdis aquest esdeveniment que reunirà experts, acadèmics i estudiants per explorar els temes candents de l’ofici des de l’ètica i la deontologia. L'acte tindrà lloc el divendres 1 de desembre a les 9.30 h a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona. Cal inscripció prèvia.

  Una jornada per aprendre de les investigacions que es cursen a les universitats de periodisme i comunicació de Catalunya

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de la Informació de Catalunya i les onze universitats catalanes amb estudis de periodisme i comunicació us conviden a la III Jornada d’Ètica Periodística. Aquest esdeveniment anual, consolidat com un fòrum essencial per a la discussió i l'exploració de qüestions ètiques d'actualitat, reunirà professionals del periodisme, acadèmics i estudiants per abordar temes rellevants per al sector. L'acte tindrà lloc el divendres 1 de desembre a les 9.30 h a la seu del Col·legi de Periodistes de Barcelona.

  Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes; Josep Carles Rius, president del Consell de la Informació de Catalunya i Josep Lluís Micó, degà de la facultat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL seran els encarregats d'inaugurar la jornada. L'acte serà moderat per la vicedegana del Col·legi de Periodistes, Núria de José.

  Aquesta iniciativa va néixer el 2021 amb la voluntat d’enfortir els vincles entre l’àmbit acadèmic i la professió, per tal d’aprendre de les recerques i anàlisis que les universitats desenvolupen i poder obrir el debat cap a noves reflexions i sinergies. Així ho va afirmar Maria José Recoder, membre de la Junta de Govern i coordinadora del Grup de Treball d'Educació Mediàtica i Universitats, en la cloenda de l’última jornada: “aquesta trobada és important perquè ens permet descobrir projectes i recerques noves de les quals aprenem molt”.

  La jornada, que es desenvoluparà en tres blocs temàtics, ofereix una panoràmica completa de les qüestions ètiques que defineixen el panorama actual de la comunicació.

  Bloc 1: Ètica i Tecnologia

  En aquesta secció, es presentaran recerques sobre ètica i tecnologia, abordant temes com la intel·ligència artificial i els verificadors de fets (fact-checkers). Aquests aspectes són crucials en el context actual, ja que la tecnologia continua impactant la manera com es produeix i es consumeix la informació.

  Bloc 2: Ètica, Perspectives d'Anàlisi i Gènere

  El segon bloc se centrarà en perspectives d'anàlisis i gènere. S'exploraran qüestions com la comunicació inclusiva i s'abordaran les violències masclistes que pateixen les dones comunicadores a les xarxes. Aquesta secció busca posar de manifest la importància de la diversitat i la igualtat de gènere en el camp de la comunicació.

  Bloc 3: Ètica i l'Exercici del Periodisme

  L'últim bloc abordarà qüestions relacionades amb l'ètica i l'exercici del periodisme. S'exploraran temes com la media pyschology, la cobertura del món rural i es proporcionaran recomanacions deontològiques per informar sobre la crisi climàtica.

  Programa:

  9.30 h - Benvinguda institucional:

  • Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya
  • Josep Carles Rius, president del Consell de la Informació de Catalunya
  • Josep Lluís Micó, degà de Blanquerna – Universitat Ramon Llull

  10.00 h - Bloc 1. Ètica i Tecnologia

  • Santiago Tejedor (UAB). Investigar sobre IA en el periodismo: desafíos, amenazas e interrogantes.
  • Roger Cuartielles i Xavier Ramon (UPF). Desafiaments i oportunitats de ChatGPT en la verificació informativa.
  • David Puertas  (URLL). Tecnologia i periodisme. Una reflexió ètica de periodistes, fact checkers i membres de consells de premsa

  10.45 h - Bloc 2 Ètica, perspectives d’anàlisi i gènere

  • Amparo Huertas, Luiz Peres Neto i Celina Navarro (UAB). La formació en “comunicació inclusiva” als estudis universitaris: obstacles i propostes d’actuació.
  • Laura Fernández, Núria Ferran-Ferrer, Andrés Bejarano, Miquel Centelles (UB). La bretxa de gènere a les portades de Wikipedia: desafiaments i oportunitats per a l'ètica periodística.
  • Sonia Herrera i Cristina Pujol (UOC). Biblioguia amb lectures clau sobre els estudis feministes i de gènere en comunicació.
  • María Forga i Diana Morena (UVic). Estudi de les violències de gènere contra dones comunicadores a Catalunya en el marc de la xarxa social Twitter (ara X).

  11.40 h – Pausa

  12.10 h - Bloc 3. Ètica i exercici del periodisme

  • Carolina Escudero i Santiago Tejedor (UAB): Periodismo y emociones (media psychology).
  • Elisenda Forés (CIC). DECÀLEG PEL TRACTAMENT INFORMATIU DE LA CRISI CLIMÀTICA. Recomanacions deontològiques als mitjans de comunicació catalans pel tractament informatiu de la Crisi Climàtica
  • Enric Castelló i Marta Montagut (URV). Un periodisme ètic per als reptes de la ruralitat.

  13.00 h – Cloenda

  • Maria José Recoder, coordinadora del grup treball d’Universitats del Col·legi de Periodistes. 

  INSCRIPCIONS

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.