• Josep Corbella: "L'essència de la ciència és la transparència"

  29 abril, 2021

  El periodista Josep Corbella, especialista en ciència i salut, va ser el convidat ahir al cicle ‘Pessics de Vida’, que organitzen conjuntament la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa. Corbella va conversar amb la periodista Montserrat Xixons sobre la seva trajectòria de més de 30 anys posant en valor la ciència a la societat. 

  El periodista Josep Corbella, especialista en ciència i salut, en la conversa amb Montserrat Xixons.
  Autor:
  Jordi Preñanosa
  Font:
  Jordi Preñanosa

  Josep Corbella és responsable de l’àrea de ciència del diari La Vanguardia des de l’any 1993 i un dels pioners en aconseguir que les informacions científiques es fessin un lloc en les pàgines principals del diari i que no només es tractessin en els suplements. Per al periodista “l’essència de la ciència és la transparència”, ja que, tal com va explicar, la ciència es basa en mostrar les dades.

  Corbella també és assessor de ciència i salut a diversos programes de ràdio i televisió. Col·labora als programes ‘Versió RAC1’, ‘Al Rojo Vivo’ (La Sexta) i ‘Tot es mou’ (TV3). Des de l’inici de la pandèmia és el responsable de tots els continguts relacionats amb la covid-19. Ja abans havia informat sobre les pandèmies del SARS (síndrome agut respiratori sever) el 2003 i sobre la grip A, l’any 2009.

  El periodista va reconèixer que sempre s’ha mostrat molt ‘interessat" per les pandèmies d’origen víric perquè “els virus són fantàstics, en el sentit que són prou simples perquè et donin la impressió que els entens i es converteixen en reptes”, va concloure.

  En la seva conversa amb Montserrat Xixons, Corbella també va confessar que té arrels manresanes, amb l'avi que va arribar a ser alcalde de la ciutat d'octubre de 1936 a maig de 1938. Va interessar-li l'astronomia (i, en general, la ciència) quan ja estava estudiant periodisme.

  Dins l’àmbit de la informació científica, les seves principals àrees d’especialització són la biomedicina i l’evolució humana. Amb Valentí Fuster ha escrit la trilogia La ciència de la salut (2006), La cuina de la salut (2010, escrit també amb Ferran Adrià) i La ciència de la llarga vida (2016). Anteriorment va escriure Sapiens. El llarg camí dels homínids cap a la intel·ligència, en col·laboració amb els arqueòlegs Eudald Carbonell i Robert Sala i amb el paleontòleg Salvador Moyà.

  Si voleu recuperar l’entrevista ho podeu fer a través d’aquest enllaç del canal de Youtube de Manresa Cultura.  El cicle Pessics de Vida compta amb la col·laboració de Regió7, Canal Taronja, Nació Manresa, DO Pla de Bages, Llibreria Parcir i Llibreria Rubiralta.

   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.