• Juliol de fotoperiodisme

  4 juliol, 2024

  Al llarg d'aquest mes es poden veure les millors fotos presentades al XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, a Girona; i les imatges més destacades que van optar a la quinzena edició dels guardons, a Figueres.

  Aquest mes de juliol tenim dues exposicions en marxa: una, a Girona i l’altra, a Figueres. Les dues estan organitzades per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, i sorgeixen de les fotos presentades als Premis Carles Rahola de Comunicació Local, però d’edicions diferents: una recull les millors fotos que es van presentar en la catorzena edició dels guardons, que se centren en l’any 2022; mentre que l’altra aplega les millors fotos presentades en els darrers Premis Rahola i fan una retrospectiva de fets que es van produir al llarg del 2023.

  A la biblioteca Carles Rahola de Girona es pot visitar, fins al 31 de juliol, i de dilluns a divendres (de 10 del matí a 8 del vespre) la darrera itinerància de l’exposició amb les fotografies més destacades presentades als XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local. La mostra consta de vint imatges de Lluís Serrat, Martí Navarro, Glòria Sánchez, Pere Duran, Aniol Resclosa, Jordi Borràs, David Aparicio, Dolors Gibert, Miquel Riera, Carles Palacio, Joan Castro, Toni Vilches, Jordi Ribot i Pau de la Calle. Les fotografies descriuen moments de la vida quotidiana: el seguiment del rastre d’un senglar, un carrer ple d’escombraries, la pastura de les ovelles o el pas d’una frontera. La fotografia guanyadora, de Pau de la Calle, no és una excepció: s’hi observa la delicadesa d’una treballadora del santuari d’animals Gaia, a Camprodon, guarint una truja paralítica.

  Les millors imatges periodístiques del 2023, a La Cate de Figueres

  En canvi, La Cate de Figueres acull la primera itinerància de l’exposició RaholaFoto2023 després de la seva inauguració a Girona. Aquesta mostra és una selecció dels trenta-tres treballs fotogràfics que es van presentar a la 15a edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, i totes les imatges que inclou es van publicar o fer al llarg de l’any passat.

  Curiosament, la majoria de les fotografies que formen l’exposició tenen la persona com a protagonista: només tres no en mostren cap. Ja sigui en solitari o en grup, en primer pla o en la distància, ensenyant la cara o amagant-la, les persones que apareixen a les imatges donen informació precisa de l’escenari on se situen. La fotografia guanyadora, de Dolors Gibert Viñolas, i les tres finalistes (de David Aparicio Fita, Jordi Ribot i Puntí i Toni Vilches) tampoc no s’escapen d’aquesta premissa.

  La inauguració es va fer el divendres 5 de juliol, i va anar a càrrec de de l’alcalde de Figueres i diputat de la Diputació de Girona, Jordi Masquef, i del president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Jordi Grau. També va comptar amb la intervenció de Dolors Gibert, guanyadora del premi a la millor fotografia en premsa en aquesta edició, per Sequera, i del president de l’entitat cultural La Cate, Ricard Sayeras. Pots veure les fotos de la inauguració a la galeria d'imatges. 

  «RaholaFoto2023» inclou instantànies d’Oriol Clavera, Toni Vilches, Robin Townsend Pi-Sunyer, Aniol Resclosa i Planes, Joan Castro i Folch, Pere Duran, Glòria Sánchez, Dolors Gibert Viñolas, David Aparicio Fita, Jordi Ribot i Puntí i Jordi Borràs Abelló; i es pot visitar fins al 31 de juliol: els dilluns i dimarts de 9 del matí a 3 de la tarda, i els dimecres, dijous i divendres, de 3 de la tarda a 9 del vespre.

  Fins al moment, aquesta exposició només s’havia pogut veure a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes. Integrada en el Programa d’Exposicions Itinerants de la Diputació de Girona, inicia, a partir d’ara, una ruta per diferents municipis de les comarques gironines: després de Figueres, anirà a Garrigàs (de l’1 al 30 de setembre), a Castell, Platja d’Aro i s’Agaró (de l’1 d’octubre al 10 de novembre) i tornarà a Girona, a la Biblioteca del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona, del 15 de novembre al 15 de desembre. 

  Totes les institucions, associacions i entitats que vulguin acollir-la poden demanar-la a través del lloc web d’exposicions de la corporació: allà hi trobaran la informació necessària i el full de sol·licitud en línia.

  Premis:
  Premis Carles Rahola de Comunicació Local
  • Jordi Grau, durant el seu parlament.
   Jordi Grau, durant el seu parlament.
   Foto:
   Anna Estartús
  • El president de La Cate, el col·legiat Ricard Sayeras, donant la benvinguda als assistents.
   El president de La Cate, el col·legiat Ricard Sayeras, donant la benvinguda als assistents
   Foto:
   Anna Estartús
  • La inauguració de la mostra.
   La inauguració de la mostra.
   Foto:
   Anna Estartús
  • Dolors Gibert va llegir unes paraules.
   Dolors Gibert va llegir unes paraules.
   Foto:
   Anna Estartús
  • La fotoperiodista Dolors Gibert.
   La fotoperiodista Dolors Gibert.
   Foto:
   Anna Estartús
  • El president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau.
   El president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Jordi Grau.
   Foto:
   Anna Estartús
  • El discurs de Jordi Grau.
   El discurs de Jordi Grau.
   Foto:
   Anna Estartús
  • Jordi Masquef va pronunciar unes paraules.
   Jordi Masquef va pronunciar unes paraules.
   Foto:
   Anna Estartús
  • L alcalde de Figueres i diputat a la Diputació, Jordi Masquef.
   L alcalde de Figueres i diputat a la Diputació, Jordi Masquef.
   Foto:
   Anna Estartús
  • La inauguració de la mostra va tenir lloc a La Cate.
   La inauguració de la mostra va tenir lloc a La Cate.
   Foto:
   Anna Estartús
  • Foto:
   Anna Estartús
  • Jordi Grau i Ricard Sayeras, conversant amb la periodista col·legiada Maria Crehuet.
   Jordi Grau i Ricard Sayeras, conversant amb la periodista col·legiada Maria Crehuet.
   Foto:
   Anna Estartús

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.