• La revista TOT Bellaterra incompleix quatre criteris del Codi Deontològic

  25 juliol, 2023

  El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha tramitat una queixa sobre la publicació local TOT Bellaterra en considerar que ha vulnerat de forma reiterada diversos punts del Codi Deontològic. En aquesta ocasió, la denúncia no es refereix a una notícia o període en concret, sinó que fa menció a tota una publicació amb caràcter genèric.

  El CIC adopta per unanimitat que TOT Bellaterra ha vulnerat quatre punts del Codi.
  Autor:
  Vanilla Bear Film
  Font:
  Font: Unsplash

  La queixa es presenta per part d’una força política, i justifica que tal publicació està duent a terme males praxis, ja que des del 2015 no hi ha cap article firmat ni figuren els noms dels col·laboradors, les imatges no s'acrediten, i les peticions de rectificació no han estat ateses.

  A més, el denunciant argumenta que l’administració de la revista (liderada per la mateixa persona des del 2015), que coincideix amb un dels fundadors del partit que ha governat l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) a Bellaterra des del 2010, ha augmentat notablement el contracte mensual en publicitat amb acords menors que no requereixen concurs públic. Per últim, assegura que als actes del poble mai s'hi ha presentat un periodista representant la capçalera. Així doncs, el denunciant al·lega la possible vulneració dels criteris 1, 2, 3, 5, 6, 7 i 8 del Codi.

  La publicació local va néixer el 2010 i es tracta d'una revista mensual en paper que es distribueix gratuïtament a les bústies de les cases i comerços de Bellaterra. Amb la informació proporcionada, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha examinat els sis darrers números de la publicació i conclou que dels set criteris indicats pel denunciant, se'n vulneren quatre, ja que dels tres restants no disposa d’informació suficient per determinar si s'han incomplert.

  En aquesta línia, el primer criteri "informar de manera acurada i precisa" es veu afectat perquè "l'enfocament de les notícies de TOT Bellaterra està absolutament alineat” amb el govern de l’EMD “fent èmfasi en qüestions com la necessitat d'annexionar-se a Sant Cugat del Vallès en lloc de Cerdanyola o les crítiques a la gestió de l'Ajuntament de Cerdanyola", indica l'expedient número 11/2023 del CIC. Per altra banda, el govern en exercici fins al maig de 2023 era el protagonista de la majoria de les notícies i cap d'elles n'era crítica, no es donava veu a l'oposició, ni tampoc a l'Ajuntament de Cerdanyola per defensar-se de les crítiques o a les entitats socials. Finalment, i dins el mateix criteri, les notícies no van signades.

  El punt dos del Codi, "evitar perjudicis per informacions sense prou fonament" es veu també compromès amb la contínua publicació d'articles altament crítics amb la gestió de l'Ajuntament de Cerdanyolaen ocasions en contra de persones privades. Pel que fa al criteri cinc, que especifica la necessitat de mencionar les fonts per tal que la informació sigui creïble, el CIC conclou que s’incompleix i dona exemples concrets de notícies on les fonts i les declaracions textuals no són esmenades. L’últim principi vulnerat és el setè, ja que la revista sovint fa passar com a informació articles que tenen un to propagandístic a favor del govern de l'EMD.

  Davant de la manca de casos concrets per part del denunciant o per no poder percebre una vulneració rigorosa, el CIC no pot determinar un incompliment dels següents criteris: el punt 3, el 6 i el 8.

  En el moment de la denúncia, l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) era governada per una força política, però amb les eleccions municipals del maig de 2023, hi ha hagut un canvi de govern i una nova Junta de Veïns ha estat constituïda pel mandat 2023-2027.

  CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA

  Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.