• “La violència masclista és notícia?”

  22 gener, 2016
  El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i l’Institut Català de les Dones (ICD) demanen als mitjans un paper més actiu en la lluita contra la violència masclista en una jornada al Col·legi de Periodistes de Catalunya

  Les persones expertes que han participat avui, 22 de gener, en la jornada “La violència masclista és notícia?”, han coincidit a demanar als mitjans un paper més actiu en la lluita per eradicar aquesta xacra de la societat. En concret, han demanat als i les professionals de la informació que continuïn en la línia actual d’ explicar millor què és la violència masclista, de contextualitzar-la i, especialment, d’evitar fer-ne un tractament periodístic espectacularitzador.

  La jornada l’ha organitzada conjuntament el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’Institut Català de les Dones (ICD) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), i ha tingut lloc a la seu d’aquest darrer.

  La consellera del CAC Carme Figueras ha demanat als i les periodistes una implicació més activa contra la violència masclista. “Es tracta d’un problema social d’importància extraordinària i, tot que en els darrers anys s’ha fet un esforç important per visibilitzar aquesta xacra i per donar-li el tractament correcte, ens queda molt de camí encara per recórrer”, ha assenyalat.

  Segons Figueras, “els informes de seguiment del CAC en relació amb el compliment per part dels mitjans de les recomanacions sobre la violència masclista ens indiquen una millora en la sensibilització i en la informació per a la prevenció, també en el contingut de les notícies. Malgrat tot, persisteix l’ús d’elements d’espectacularització, la identificació de persones afectades o el recurs a fonts no qualificades”.

  La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, ha explicat que els mitjans de comunicació han estat fonamentals per donar visibilitat a la xacra de la violència masclista i ha demanat que “cal que actuïn com a agents per eradicar-la, com ho som tots i totes, com ho són les institucions, les empreses i totes les organitzacions”.

  Segons Gatell, “hem d’aprofitar l’impacte tan important que els mitjans tenen en la ciutadania per poder avançar. Convé mostrar la violència masclista com un fenomen estructural en tota la seva dimensió, com un problema social que va més enllà del fet privat, més que no pas com un seguit de fets aïllats. Cal anar més enllà del fet que commou i impacta, i incloure la veu de les dones que han patit i superat la violència, les dones expertes, i els mitjans també han d’expressar el seu compromís de lluitar contra la violència simbòlica vers les dones que poden reproduir en els seus continguts”.

  Per la seva banda, Alícia Oliver, membre de la Junta del Col·legi de Periodistes ha afegit: “Cal el compromís dels i de les periodistes contra la violència masclista, a banda del de les empreses on treballen. Aplicar amb màxim rigor el codi deontològic i les recomanacions específiques malgrat condicionants com la immediatesa de la informació o, sovint, la manca de recursos. També, fer servir la varietat de gèneres informatius i d’opinió per mantenir aquest tema a l’agenda informativa més enllà de quan hi ha una agressió o del 25N, aprofitant les funcions divulgativa i preventiva de la informació”.

  La taula rodona, moderada per la periodista experta en gènere Arantza Díez, l’ha format el panel següent: la vicepresidenta i coordinadora de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere a Catalunya i sotsdirectora de La Independent, Tona Gusi; la professora de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra Pilar Medina, i la cofundadora de l’associació Tamaia Viure sense violència, Beatriu Masià.

  Segons el darrer informe del CAC sobre la violència masclista, corresponent al 2013, les informacions de sensibilització sobre violència masclista es van duplicar des del 2007. La novetat més destacada de l’informe va ser que més d’un terç (el 35,7%) del temps dedicat a cobrir informativament la violència masclista tenia com a temes els programes socials i de sensibilització per lluitar contra aquesta xacra i les notícies relatives al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. A més, per primer cop les notícies sobre les repercussions judicials de la violència masclista van superaren temps les relatives a les agressions.

  Pots veure l'acte en el vídeo que trobaràs en aquest enllaç.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.