• Laia Vicens: “L’operació urnes no és una història feliç”

  26 abril, 2018

  Els autors del llibre “Operació urnes”, un dels èxits del Sant Jordi, van explicar ahir com van elaborar el treball periodístic sobre la xarxa ciutadana que va fer possible el referèndum de l'1-O. Laia Vicens i Xavi Tedó van participar en el cicle “Pessics de Vida”.

  D'esquerra a dreta, Carmina Oliveras, Laia Vicens i Xavi Tedó
  Autor:
  Xavier Serrano

  Els dos periodistes del diari Ara encara estaven paint, ahir al vespre, l’èxit del Sant Jordi. El llibre “Operació urnes”, que van escriure en cinc setmanes, ha estat el llibre de no ficció en català més venut la diada d’enguany. Els exemplars s’han esgotat a les llibreries i l’editorial ja n’ha encarregat la desena edició. Laia Vicens i Xavi Tedó van conversar amb la periodista Carmina Oliveras en el marc del cicle “Pessics de Vida” que organitza la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i el Centre Cultural el Casino.

  Els dos periodistes van explicar que el llibre va néixer a partir d’una notícia que van publicar el 2 d’octubre que els va conduir fins al Lluís, el nom amb el qual anomenen el màxim responsable de l’operatiu. Vicens va dir que “l’operació urnes va anar bé perquè les urnes van arribar, però l’operació urnes no és una història feliç”, fent referència a la repressió policial que van viure molt dels ciutadans que eren als col·legis electorals. Tots dos van explicar que el treball periodístic és un homenatge a l’exèrcit d’invisibles que van fer possible tot l’operatiu: des de la persona que va comprar les urnes a la Xina, passant per les que les van transportar, les van guardar a casa, les van dur a les escoles, les que van imprimir les paperetes, les que van custodiar els vots amagant les urnes en llocs inversemblants... Una cadena humana d'unes dues-mil persones. 

  Tadó va relatar que molts dels testimonis amb els quals s’han entrevistat amb absoluta discreció ens hi explicaven que quan transportaven les urnes “se sentien com si portessin al cotxe armes, drogues o un cadàver”. Durant el Sant Jordi, molts dels que se’ls hi acostaven els hi deien “jo vaig fer coses...”, i amb aquestes noves informacions que disposen es plantegen fer una actualització del llibre.

  • Foto:
   Xavier Serrano

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.