• L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, recull la Mosca Borda; i Bitò Produccions aconsegueix la Mosca Grossa

  15 novembre, 2013
  La Mosca de Sant Narcís va servir per reconèixer la feina dels setze restaurants gironins amb estrella Michelin; mentre que la del Col·legi va homenatjar la professió periodística, que viu un moment convuls.
  Els guardonats amb els Premis Mosques de la Informació 2013. Foto: Cèlia Atset / CPC Girona
  Els guardonats amb els Premis Mosques de la Informació 2013. Foto: Cèlia Atset / CPC Girona

  La 25ena edició dels Premis Mosques de la Informació, que es va celebrar el 14 de novembre al Monestir de Sant Pere de Galligants de Girona (seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona), va servir un any més per reunir els periodistes de la demarcació de Girona amb representants del món polític i econòmic, i la resta de la societat civil.

  Durant l'acte, que organitza la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i que va aplegar unes 250 persones, es van entregar les Mosques Borda, Grossa (que s'atorguen per votacions dels periodistes), del Col·legi i de Sant Narcís.

  La Mosca Borda es lliura a la persona o entitat que hagi oposat més resistència a les sol·licituds d'informació per part dels periodistes, i/o s’hagi mostrat més susceptible envers les informacions aparegudes sobre ella. En aquesta ocasió, els vots dels periodistes van decidir que fos per a l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, pel seu hermetisme a l'hora de facilitar la informació als periodistes. Torramadé va obtenir el 34,7% dels vots i va desbancar els seus oponents: Aleix Clarió, Community Manager de l’Ajuntament de Girona (20,7%); l’ Àrea de Comunicació dels Mossos d’Esquadra – Regió Policial de Girona (16,5%); i Pia Bosch, cap de l’oposició a l’Ajuntament de Girona (28,1%). Torramadé, que va compartir el premi amb els membres del seu equip de govern, va acceptar el premi amb esportivitat i va reconèixer que sempre li ha agradat guanyar.

  La Mosca Grossa es concedeix a la persona o entitat que, amb la seva accessibilitat, hagi facilitat més la tasca informativa dels periodistes. Bitò Produccions, amb el 39% dels vots emesos, va ser la guanyadora, pel seu excel·lent servei de premsa. Enric Cano, cap de la regió d’emergències de Girona (28%); Joan Alcalà, regidor de Mobilitat i Seguretat de l’Ajuntament de Girona (21%); i Luxmedia, responsables del departament de premsa i comunicació del Girona FC (12%), eren els altres candidats a rebre-la. El director de Bitò, Salvador Sunyer, va destacar la professionalitat del seu equip de comunicació i va dedicar el guardó als periodistes.

  La Mosca del Col·legi va servir per homenatjar a tota la professió periodística, pels moments complicats que està vivint actualment. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Martí, va ser l'encarregat de glossar-la, i el periodista Narcís-Jordi Aragó -que va ser el primer president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes- va recollir el guardó en nom de tota la professió i el va dedicar especialment a tots aquells periodistes "retallats, acomiadats i desbordats pels nous plantejaments editorials".

  Finalment, la Mosca de Sant Narcís es va lliurar als setze restaurants gironins distigints amb estrelles Michelin, per ser un exemple de motor turístic i econòmic de le nostres comarques: una autèntica constel·lació que brilla per mèrits propis en l’univers de la gastronomia. Tot i que, sense cap mena de dubte, El Celler de Can Roca és l’element més conegut d’aquesta extraordinària agrupació d’estrelles, la seva llum potser no seria tan potent si no tingués ben a prop L’Aliança, el Bo.TiC, els Brancs, Ca l’Arpa, Ca l’Enric, el Casamar, Les Cols, La cuina de Can Simón, la Fonda Xesc, La Llar, Les Magnòlies, el Mas Pau, el Massana, el Miramar i Els Tinars.

  Joan Roca va recollir el premi en nom de tot el col·lectiu i el va agraïr amb orgull: "Aquesta vegada sí ens el mereixem, perquè és per a tots els restaurants gironins amb estrella". I va recordar a més, que no hi ha al món un territori tan petit amb tantes estrelles Michelin.
  L'acte es va cloure, com ja és tradicional, amb la foto de grup de tots els premiats. Després, els assistents van gaudir una estona més del magnífic espai del monestir de Sant Pere de Galligants mentre prenien una copa de cava.

  Vint-i-cinc anys de les Mosques
  Aquest 2013 ha fet vint-i-cinc anys que es van instituir a la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes els Premis les Mosques de la Informació. Es lliuren cada any des de 1988, i són, de fet, els guardons més antics instituïts al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
  L’aleshores president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Narcís-Jordi Aragó, va presentar aquests guardons, que en les primeres edicions comptaven amb cinc categories: Mosca de Sant Narcís (es lliura a una persona o entitat que hagi destacat pel seu compromís en la defensa de drets, béns o interessos col·lectius), Mosca Mediterrània (a la persona o entitat que hagi difòs la realitat de les comarques gironines més enllà de les seves fronteres), Mosca Grossa (premia les persones o entitats que faciliten la tasca dels periodistes), Mosca Borda (s’entrega a aquells que oposen resistència a donar informació), i Mosca Verinosa (a la persona o entitat que es mostri més susceptible en relació amb les informacions publicades sobre ella).
  L’any 1990 s’hi va afegir la Mosca del Col·legi, que distingeix trajectòries professionals; mentre que el 1995 la Mosca Mediterrània es va integrar dins la de Sant Narcís i la Mosca Verinosa dins la Borda. Així, actualment, es lliuren quatre premis: la Mosca Borda, la Mosca Grossa, la de Sant Narcís i la del Col·legi. Les dues primeres són elegides mitjançant vot secret pels periodistes gironins –siguin col·legiats o no-.
  Tot i que en les primeres edicions el guardó va ser una mosca de bronze dissenyades per l’escultor Joan Abras, més endavant (a partir de 1998) es va decidir que cada any fos un artista diferent qui s’encarregués de mostrar la seva interpretació de les Mosques. Aquest any, les Mosques han estat obra de Xavier Raventós.

  Autor de les Mosques 2013: Xavier Raventós (Barcelona, 1951).

  Afincat a l’Empordà des de fa anys, Xavier Raventós va ser fotoperiodista abans que escultor. En el seu taller de Rabós d’Empordà, treballa bàsicament el ferro, i la seva obra inclou sovint peces velles rescatades d’eines diverses. Ell mateix diu que allà on els altres veuen ferros vells, ell hi veu molins de vent: els seus somnis, les seves idees, les seves obres.
  Li agrada que les seves peces es puguin tocar i es puguin mirar des de diferents angles, ja que això contribueix a crera una interconnexió entre l’espectador, l’obra i l’autor.
  Raventós ha exposat a Barcelona, Madrid, València, Beziers, Frankfurt, Roma, Mònaco o París, i a incomptables sales i galeries empordaneses. Entre altres guardons, ha rebut el primer premi d’Escultura del 2n Saló Internacional de Petit Format (Barcelona) per l’obra El Salud; el primer premi Crítics d’Art a la tècnica d’escultura en el XIV Saló Internacional d’Arts Plàstiques (Barcelona), per la peça Intimitat; o la Medalla de Bronze en la III Bienal Internacional Valle de los Sueños.

  Per a la Mosca d’aquest any, Xavier Raventós ha utilitzat ballestes de Nissan Patrol -" perquè són fortes i alhora flexibles, com els periodistes", va dir- i retalls de ferros.

  Veure el recull de premsa

  FOTOS: CÈLIA ATSET / CPC GIRONA

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.