• Les Mosques de la Informació reivindiquen la llibertat d'expressió

  31 octubre, 2018

  Marc Bataller rep la Mosca Borda i Patrícia Plaja és guardonada amb la Mosca Grossa

  L'acte va reunir els cinc rectors de la UdG que van ser premiats amb la Mosca de Sant Narcís

  Narcís Planas i Joan Antoni Poch, JAP, van rebre la Mosca del Col·legi

  Els guanyadors de les Mosques amb la Junta de Girona i la degana del Col·legi.
  Els guanyadors de les Mosques amb la Junta de Girona i la degana del Col·legi.
  25 octubre, 2018
  Autor:
  Òscar Rodbag

  La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya va lliurar el passat 25 d'octubre les Mosques de la Informació 2018, en un acte que va tenir lloc a la Sala d’exposicions de la Casa de Cultura de Girona, plena a vessar.

  El tradicional discurs de Joan Ventura, president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, es va convertir en una declaració de tota la Junta.

  “Ara fa un any dedicàvem aquestes paraules a defensar el dret a la informació, com un dels pilars bàsics de la llibertat d’expressió i de l’estat de dret”, va dir ahir el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, per obrir l’acte de lliurament de la 30a edició de les Mosques de la Informació. “Les coses no han millorat i, pel que fa referència al nostre sector, a la llibertat de premsa i al dret a la informació, han empitjorat”, hi va afegir Ventura. Ventura va parlar també dels atacs a la llibertat d’expressió patits per Valtonyc, Pablo Hasél i Willy Toledo, entre altres. “Estem en plena regressió i molts d’aquests problemes venen de la llei orgànica de seguretat ciutadana, aprovada pel PP tot sol el 2015, coneguda com la llei mordassa

  El president accidental de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, també va fer un discurs reivindicant la importància de la llibertat d’expressió. «La llibertat d'expressió i la llibertat d'opinió estan en risc en aquests moments amb interpretacions de la llei i amb l'aplicació que es fa de la llei coneguda com a llei mordassa». I va afegir: «Tenim polítics a la presó i a l'exili només per intentar complir amb els programes electorals amb els quals es van presentar a les eleccions. Hi ha a la presó dirigents de les entitats socials més importants del país, que sempre han actuat de manera pacífica i intentant canalitzar les aspiracions dels seus associats. Hi ha gent condemnada i exiliada per la lletra de les seves cançons o per haver expressat el seu dret de manifestació al carrer, sempre pacíficament. I tot això és el que ens expliquen els periodistes, amb el risc de ser també perseguits. Us encoratjo a fer la vostra feina com sempre, amb rigor, honestedat i fidels als fets».

  Abans de començar a lliurar les Mosques "tradicionals", l'artista que les ha creat aquest any, Isabel Banal, no va poder assistir a l’acte però es va projectar un vídeo en el qual va explicar que, a nivell formal, el disseny dels guardons parteix de la paròdia a alguns premis, com són les safates de plata. “L’objectiu és substituir l’insecte per la paraula, que és l’eina de transmissió dels periodistes i així fer una al·legoria a l’ofici. A més, damunt d’ella, hi ha dos elements, una taula blanca en miniatura i un llapis real, dos objectes que ens parlen d’allò quotidià i de l’acte d’escriure”, va destacar.

  Dues Mosques del Col·legi premien llargues trajectòries

  El primer homenatjat va ser Narcís Planas, per la seva llarga trajectòria periodística en mitjans escrits com ara al Diari de Girona (mitjà que va arribar a dirigir) i a l’antic Los Sitios i també en altres mitjans com la ràdio, la televisió o digitals des que tenia 15 anys. L'encarregat de repassar la seva trajectòria i múltiples anècdotes va ser la periodista Rosa Maria Mestres, mentre que la Mosca del Col·legi li va lliurar la degana, Neus Bonet. Narcís Planas va rebre la Mosca molt emocionat i la va dedicar al “corresponsal Puigdemont”, que va començar la seva carrera periodística fent cròniques esportives des de la seva vila d´Amer.

  El segon homenatjat va ser Joan Antoni Poch, JAP, il·lustrador i ninotaire estretament vinculat al diari El Punt Avui, on ha publicat diàriament des de 1980 “La Punxa d’en JAP”. El seu amic i company a l’institut Ramon Muntaner de Figueres, Joan Ferrerós, li va dedicar la glossa. En JAP va dedicar el premi molt especialment als lectors ja que “sense la seva complicitat la Punxa d’en JAP no hauria sigut possible”.

  La Mosca de Sant Narcís reuneix els cinc rectors de la UdG

  La Mosca de Sant Narcís va ser per a la Universitat de Girona, en commemoració dels 25 anys d’història. Quim Nadal en va fer la glossa i es va dirigir al públic fent la següent pregunta: “ Sou capaços de pensar una Girona sense la Universitat?”. Els cinc rectors es van reunir per primera vegada en un acte públic per recollir el guardó. Tots cinc van dirigir unes paraules als assistents i van agrair la suma d’esforços i la participació de la ciutadania per fer possible el funcionament de la UdG.

  Per la part final de l'acte es van deixar les dues Mosques més esperades: la Borda i la GrossaJordi Grau, com ja és habitual, va ser l'encarregat de fer els honors amb la seva oratòria brillant i mordaç, tot i que, en aquesta ocasió, prèviament va fer un homenatge a periodistes que han mort al llarg d’aquest 2018: Maribel Ruiz de Erenchun, Jaume Font, Pep Iglésias i Josep Maria Teignier.

  Marc Bataller s’endú la Mosca Borda i Patrícia Plaja, la Grossa

  La Mosca Borda (amb connotacions negatives perquè es lliura a la persona o entitat que hagi oposat més resistència a les sol·licituds d’informació, s’hagi mostrat més susceptible envers les informacions aparegudes sobre ella, o hagi fet més difícil la feina dels periodistes) se la va endur el cap de l’oficina de comunicació del Departament de Salut, Marc Bataller, que hi optava per tercer any consecutiu. Bataller, amb el 39% dels vots, va tenir només dos vot més que el Servei d’emergències mèdiques (SEM) (36%). El tercer finalista, Oriol Mas, coordinador de comunicació de l’Ajuntament de Girona, va tenir el 25% restant. Val a dir que Marc Bataller no va poder assistir a l’acte però Jordi Grau va llegir un discurs que havia fet arribar en el qual acceptava el guardó i que esperava “guanyar la Mosca Grossa l’any vinent”. Pel què fa a la Mosca Grossa, la que premia a la persona o entitat que hagi facilitat més la tasca informativa dels periodistes, va ser per a Patrícia Plaja, excap de comunicació dels Mossos d’Esquadra, amb el 47% dels vots emesos. Xavier Duran, responsable de l’Agència catalana de l’aigua, va obtenir el 35& dels vots i Oriol Boix, cap de premsa de la UE Olot, va obtenir el 18% restant. La guanyadora va assegurar que estava molt emocionada pel reconeixement i va reivindicar que “ des de les institucions també es pot fer bon periodisme”. Per acabar, va fer una crida al Col·legi de Periodistes perquè “posi remei a l’intrusisme professional”.

  • Les Mosques 2018, obra d'Isabel Banal.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • La sala d'exposicions de la Casa de Cultura, plena a vessar.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • El president de la Junta de Girona, Joan Ventura, va fer el primer discurs.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Fermí Santamaria va parlar en nom de la Diputació de Girona.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Narcís Planas, Mosca del Col·legi, abraça a Rosa M. Mestres.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • La degana del Col·legi, Neus Bonet, va lliurar la Mosca a Narcís Planas.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Joan Ferrerós va parlar de la trajectòria de Joan Antoni Poch.
  • Xevi Masachs, membre de la Junta de Girona, lliura la Mosca del Col·legi a JAP.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Joaquim Nadal va desgranar la història de la UdG, Mosca de Sant Narcís.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Joan Ventura va lliurar la Mosca als cinc rectors que ha tingut la UdG fins ara.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • En l'acte es va recordar els periodistes Jaume Font i Josep M. Teignier, i els fotoperiodistes Pep Iglésias i Maribel Ruiz de Erenchun.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Eli Don va lliurar la Mosca Borda, però Marc Bataller no va poder assistir a l'acte.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Patrícia Plaja va rebre la Mosca Grossa de mans de Xavier Cusell.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Foto de família dels guardonats amb les Mosques 2018.
   Foto:
   Òscar Rodbag
  • Els guardonats, amb la Junta de Girona i la degana del Col·legi de Periodistes.
   Foto:
   Òscar Rodbag

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.