• "L'Europa de les portes tancades" o com tractem els immigrants

  20 octubre, 2017

  La seu de Girona del Col·legi de Periodistes acull una exposició de dibuixos de Joan Antoni Poch (JAP) sobre la immigració

  Font:
  JAP

  La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull “L’Europa de les portes tancades. Una exposició de seixanta-vuit dibuixos d’en JAP sobre la immigració (que no són per fer riure”.  Es tracta d’un recull d’il·lustracions fetes per Joan Antoni Poch, publicades a El Punt Avui al llarg dels darrers setze anys, i seleccionades pel mateix autor, que vol denunciar l’actitud d’Europa davant la situació de les persones que es veuen obligades a fugir, per les raons que sigui, del seu país.

  Els seixanta-vuit dibuixos que s’especifiquen al títol treuen a la llum, quasi sense cap paraula –és ben sabut que una imatge val més que mil mots-, les contradiccions de la Unió Europea davant el fenomen creixent de la immigració i dels refugiats; recorden de manera dolorosa la tragèdia, la mort i l’oblit que representa aquesta fugida obligada; i posen el dit a la nafra de la hipocresia dels governs europeus, del capitalisme i del comerç d’armes.

  "No són dibuixos per fer riure, són dibuixos per fer reflexionar", ha explicat l'autor, que ha detallat que la vinyeta més antiga que hi ha a la mostra és de l'any 2001. "El més trist és que no ha perdut actualitat", ha remarcat.

  La mostra inclou també quatre panells amb dades sobre la crisi dels refugiats, extretes d’un informe de l’ONU del juny d’aquest any: a finals del 2016, hi havia 65,6 milions de persones que havien hagut de fugir de casa seva. Fins a la mateixa data, al Mediterrani havien mort 3.498 sirians (423 dels quals eren infants). Fins al juny de 2017, Espanya havia acollit 1.983 refugiats dels 17.337 que s’havia compromès a acollir. Falta obrir les portes encara al 91,5% de les persones refugiades que Europa s’havia compromès a admetre. Aquestes dades es combinen amb frases de L’Odissea d’Homer, de Mahatma Gandhi o de refugiats sirians: frases que fan referència al fet d’haver de deixar casa teva.

  Joan Antoni Poch (Girona, 1958) és il·lustrador, ninotaire i professor, i és conegut sobretot per La Punxa d'en Jap, l’acudit que va començar a publicar a El Punt l’any 1980: una sola vinyeta que, moltes vegades, constitueix un veritable editorial.

  L’exposició “L’Europa de les portes tancades” ha estat organitzada per la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes amb la col·laboració de la Diputació de Girona, i es pot visitar fins a les festes de Nadal de dilluns a divendres de 10 del matí a 1 del migdia, i també els dimecres de 4 a 7 de la tarda. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.