• Lliurament del 33è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet

  2 maig, 2023

  El Premi “Pica d’Estats” en la propera convocatòria  incrementarà la dotació econòmica fins als 48.000 euros i mantindrà les mateixes 8 categories. De tal manera que a partir d’ara cada categoria passarà a tenir una dotació econòmica de 6.000 euros.

  Foto de grup dels premiats en el 33è premi Pica d'Estats
  Autor:
  Diputació de Lleida
  Font:
  Diputació de Lleida

  L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida va acollir el passat divendres, 28 d’abril, l’acte de lliurament dels guardons del 33è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet. En el decurs de l’acte s’ha posat en valor l’alt nivell del conjunt dels treballs presentats, centrats en àmbits tan diversos com l‘oferta gastronòmica i enològica de la demarcació, les tradicions com a atractiu turístic, el patrimoni arquitectònic religiós (els temples romànics de l’Alt Urgell i les ermites de la Noguera), els oficis tradicionals (el pasturatge), el turisme pensat per als infants o el turisme vist des de la perspectiva de gènere.

  Han presidit l’acte el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, la vicepresidenta de la Junta de la Demarcació de Lleida del Col·legi de periodistes, Montse Palau, i Santi Costa, membre del Jurat.

  L’Aula Magna de l’IEI és un espai amb una significació especial per al guardó, ja que és el mateix lloc on ara fa 33 anys es va reunir el primer jurat del Premi “Pica d’Estats” i on també es va fer l’acte de lliurament de la Trentena edició del certamen l’any 2019.

  La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha destacat per la propera edició, l’increment de la dotació econòmica del concurs, que passa de 45.000 a 48.000 euros. Pujol ha explicat que el premi ha estat “una de les iniciatives del Patronat que ha permès donar més visibilitat a l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida al llarg dels darrers 33 anys” i “un element clau per promocionar, difondre i donar prestigi al patrimoni natural, cultural, històric i gastronòmic de les nostres comarques”. La vicepresidenta ha destacat també que en aquesta edició, per primera vegada, el jurat ha reconegut un mitjà brasiler, concretament l’espai televisiu "Food Safari Catalunha chapter 1", en la categoria de premi de Premsa internacional.

  Joan Talarn ha destacat que els mitjans de comunicació són una eina fonamental, en el cas dels mitjans locals, “per configurar-nos com a territori i per consolidar la nostra identitat” i, en el cas dels mitjans més grans, “per posar en valor els valors d’un territori que és sostenible i que té la capacitat d’oferir al turista i de fer conèixer al món tot un seguit d’opcions de gastronomia, d’esports, de patrimoni i de cultura”. Talarn ha afegit que “a vosaltres (als mitjans) us devem la imatge d’excel·lència que s’ha guanyat a pols aquesta terra d’oportunitats que conformen la plana de Lleida i les muntanyes de l’Alt Pirineu i Aran”.

  Finalment, la vicepresidenta de la Junta de la Demarcació de Lleida del Col·legi de periodistes, Montse Palau, ha destacat que “la qualitat dels treballs presentats són el reflex de l’altíssim nivell de l’oferta turística de la demarcació de Lleida”.

  El Premi Turístic “Pica d’Estats”, creat amb l’objectiu de guardonar els millors treballs que tractin sobre els diferents aspectes turístics de la demarcació de Lleida, és també un reconeixement a tots aquells mitjans i periodistes que amb la seva feina de cada dia contribueixen a difondre i a atansar el patrimoni natural, monumental, cultural, gastronòmic i d’activitats turístiques que ofereixen les contrades del Pirineu i les Terres de Lleida al llarg de tot l’any a les audiències d’arreu del món.

  Els periodistes i treballs premiats

  El jurat del 33è Premi "Pica d'Estats", reunit a la ciutat de Lleida el 4 de febrer de 2023, va estar format per destacats professionals del món de la comunicació. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, va presidir el jurat i en van formar part com a vocals els/les periodistes Francesc Canosa, Santiago Costa, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Teresa Macià, Mariano Palacín, i Laura Alcalde. El cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, va actuar com a secretari del jurat.

  El premi ha destacat enguany, una vegada més, tant per la qualitat dels treballs presentats com per la diversitat dels temes i dels àmbits geogràfics tractats. El 33è Premi “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet ha comptat amb una dotació econòmica de 45.000 € distribuïts en un premi especial de 10.000 € al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories i altres 7 premis de 5.000 euros cadascun.

  Les 8 categories del premi són: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió, premsa internacional (al millor treball publicat o emès a l’estranger), reportatge fotogràfic, Internet (portals informatius multimèdia) i, finalment, un altre adreçat al millor treball dels mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida.

  El premi corresponent al millor treball de fotografia, dotat amb 5.000 €, ha estat per al reportatge gràfic “La Roda de la vida comença a Llessui”, del fotògraf Jordi Borràs, publicat a La Mira el 24 de setembre de 2022. El treball premiat reflecteix el dia a dia de dos pastors d’ovelles que desenvolupen el seu ofici a les muntanyes del Pallars Sobirà. L’autor, Jordi Borràs, ens diu: “La vida és una roda on tot neix, creix i mor, fins que tot torna a començar de nou”. A través de la seva càmera descobrim la vida d’en Zacaries i en Jesús, el mestre i l’aprenent, convivint en una cabana de pastors on guarden les ovelles durant la transhumància dels mesos de bonança, a les muntanyes de la vall d’Àssua.

  El premi corresponent al millor treball publicat per mitjà d’Internet, dotat amb 5.000 €, ha estat per a la  sèrie d’articles "Joc de Dames", publicats per la periodista Rosa Matas a lavanguardia.com a l’agost i setembre del 2022. Els articles premiats posen en valor alguns dels monuments medievals més emblemàtics dels dos Pallars i de l’Alt Urgell a través del paper que van tenir les dones als segles XI i XII. Els reportatges se centren en quatre espais del Pallars: el castell i la canònica de Mur, el monestir de Santa Maria de Gerri, el monestir de Sant Pere del Burgal i l’església de Santa Maria d’Àneu. Ara inclou dos edificis més, un d’ells fora del Pallars: la catedral de la Seu d’Urgell i el castell de València d’Àneu. “Joc de Dames” és una ruta de descoberta de patrimoni que inclou la perspectiva de gènere en les seves visites guiades.

  El premi corresponent al millor treball de televisió, dotat amb 5.000 €, ha estat per al programa "Volando Voy. El Pallars Jussà", de Zanskar Producciones SL, conduït per Jesús Calleja i emès per la cadena Cuatro el  29 de juny de 2022. El programa mostra alguns dels atractius del Pallars Jussà, amb una mirada al passat amb les Botigues Museu del poble de Salàs de Pallars, la geologia i el patrimoni paleontològic del territori, que combina amb uns espectaculars paisatges de la zona des de l'helicòpter i ens acosta a la vida de la comarca. L’equip de producció també es va plantejar un repte consistent en la restauració d’un històric teló publicitari propietat de Sisco Farràs de les Botigues Museu. Repte que finalment es va poder assolir gràcies a la implicació dels artistes, els germans Jordi i Josep Castells, dos pintors escenogràfics de renom.

  El premi corresponent al millor treball publicat o emès als mitjans de comunicació locals, dotat amb 5.000 €, ha estat per al treball "De Turisme per les Garrigues", de Xavier Franch, publicat el 29 d’abril de 2022 al periòdic infantil bimensual Som Canalla que edita l’Associació Cultural Garriguenca de Comunicacions. Es tracta d’un treball innovador, adreçat als escolars i a la comunitat educativa de les Garrigues, coordinat pel periodista Xavier Franch i que ha tingut la col·laboració de 28 escoles de la comarca mitjançant el col·lectiu cultural Som Garrigues. El treball ens atansa al turisme de les Garrigues mitjançant un seguit de textos didàctics centrats en el patrimoni històric, natural, cultural i social de la comarca, incidint en l’oleoturisme, la pedra seca, la diversitat paisatgística, la gastronomia, el turisme esportiu i el modernisme.

  El premi corresponent al millor treball de ràdio, dotat amb 5.000 €, ha estat per al programa "Noguera 432, territori d’ermites", realitzat per Nil Ortiz i Clara Adsuar i emès el 29 de setembre de 2022 per Ràdio Balaguer. L’espai ens explica que la Noguera és la comarca catalana amb més ermites (unes 370) i parla del projecte Noguera 432, destinat a posar en valor aquesta riquesa patrimonial. També tracta sobre l’origen, significació social, característiques i curiositats d’aquestes construccions.

  El premi corresponent al millor treball de premsa especialitzada en viatges i turisme, dotat amb 5.000 €, ha estat per a l’article "El romànic a l’alt país d’Urgell", d’Albert Villaró, publicat a la revista Descobrir Catalunya el gener del 2022.  El reportatge se centra en la diversitat de temples romànics de la comarca de l’Alt Urgell, des de la catedral de la Seu d’Urgell a petites joies rurals quasi desconegudes. Més d’un centenar d’esglésies romàniques esquitxen el territori de l’Alt Urgell, que va ser una de les vies de penetració de les idees estètiques europees. El treball premiat, a més de parlar de la riquesa patrimonial de la comarca al voltant del romànic, també informa de totes les rutes i activitats que ofereix el territori i facilita informació pràctica sobre la comarca, com ara on menjar i dormir, visites guiades, espais naturals, senderisme i BTT.

  El premi de Premsa internacional (atorgat al millor treball publicat o emès a l’estranger i dotat amb 5.000 €) ha estat per a l’espai televisiu "Food Safari Catalunha chapter 1", presentat pel xef Paulo Coelho Machado Neto i emès el 28 de setembre de 2022 al Brasil per les cadenes Globo TV Streaming Globoplay i Globo TV Cable Globosat. Es tracta d’un “safari” gastronòmic pel Pirineu i la plana de Lleida, en el qual es posen en valor aliments com els formatges i els torrons artesanals, els productes de l’horta i les plantes silvestres, l’oli d’oliva i la ratafia, entre d’altres.

  El premi corresponent al millor treball de premsa escrita d’informació general ha estat per a l’article “Por las riberas del Segre. Brindis en la colina del vino”, de Carlos Pascual, publicat al diari El País. El treball no només ha estat guardonat com el millor en la seva categoria sinó que alhora també s’ha emportat el premi al millor treball entre tots els guardonats en aquesta edició, amb una dotació econòmica de 10.000 euros. El periodista ens proposa en aquest article un viatge per conèixer el patrimoni paisatgístic, monumental i enològic de la plana de Lleida, prenent com a eix vertebrador el riu Segre amb els seus afluents, canals i sèquies. Un eix líquid, diu l’autor, que recorre pràcticament tota la demarcació. Però també ens diu que hi ha un altre denominador comú, com és el vi que es cria a les seves ribes i que es denomina precisament Costers del Segre.

  El 34è Pica d’Estats  incrementa la dotació econòmica

  La principal novetat de la propera convocatòria del Premi “Pica d’Estats” és l’increment de la dotació econòmica fins als 48.000 euros i mantindrà les mateixes 8 categories. De tal manera que a partir d’ara cada categoria passarà a tenir una dotació econòmica de 6.000 euros. Desapareix el Premi Especial, que es va crear amb motiu del 30è aniversari i la dotació econòmica del concurs passarà de 45.000 a 48.000 euros.

  Podran optar al premi tots els treballs periodístics publicats en qualsevol suport (internet, premsa escrita, radio, televisió, etc.) i produïts en qualsevol idioma en el període comprès entre l’1 d’octubre de 2022 i el 30 de setembre de 2023, que tinguin com a prioritat la difusió turística de la realitat de les comarques de Lleida.

  En cas dels treballs transmèdia, els autors només podran optar a una categoria, excepció feta de la fotografia. Un mateix autor o autors només podrà presentar un màxim de tres treballs per categoria, prioritzant aquella que consideri que reflecteix amb més fidelitat el llenguatge del mitjà. Al mateix temps, un mateix treball només podrà ser presentat en una categoria, prioritzant aquella que consideri que reflecteix amb més fidelitat el llenguatge del mitjà o el propi treball, entenent com “un mateix treball” també una part o un derivat d’aquest.

  La presentació i la inscripció de treballs es faran en el termini comprès entre l’1 d’octubre i el 31 d’octubre del 2023, ambdós inclosos.

   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.