• Lliurats els setens Premis Carles Rahola de Comunicació Local

  26 febrer, 2016
  L'acte, celebrat a l'Auditori de Girona, va aplegar una extensa representació del món periodístic i cultural gironí
  Foto: Diputació de Girona / Martí Artalejo
  Foto: Diputació de Girona / Martí Artalejo
  Nervis, sorpreses, emoció i reivindicació en la cerimònia de lliurament de la setena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Com ja es va fer en l’edició anterior, el nom dels guanyadors no s'havia avançat i això va fer que l'expectació fos màxima a l'Auditori de Girona.

  Millor comunicació institucional
  El primer premi de la nit, a la millor iniciativa de comunicació institucional, dotat amb 1.000 euros, va ser ex aequo ja que el jurat va decidir premiar els dos projectes finalistes: TreballemxPalafrugell, de Narcís Mir, Àlex Cebollero, Gerard Prohies, Sílvia Esteva i Lídia González de l’ Ajuntament de Palafrugell, per “la seva creativitat des de la simplicitat”, i la innovació de Life Pletera, de Jordi Gamero de l’ Ajuntament de Torroella de Montgrí, “per l’estructura del pla de comunicació per difondre la iniciativa de “desurbanització” d’una zona de la Costa Brava”. Els guardons els va lliurar Guillem Terribas, president del Consell d’Administració de Gironina de Llibres i Papers i president del jurat.


  Premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio

  El premi Miquel Diumé al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, dotat amb 1.000 euros, va ser per la cobertura especial de les Eleccions municipals 2015 al Baix Empordà de Ràdio Begur, Ràdio Bisbal, Ràdio Capital de l’Empordà i XtraFM Costa Brava. El jurat va valorar “la professionalitat, els continguts informatius molt acurats, el rigor periodístic, la qualitat de la producció, la capacitat de coordinar en directe un equip de setze persones i la reivindicació explícita del sector radiofònic local en la memòria presentada” per Miquel Curanta, Juli Pedrero i Toni Sellas.

  L’encarregada de lliurar el premi va ser la periodista experta en comunicació digital i membre del jurat, Sílvia Llombart.

  L’altra finalista era Paula Brujats, per la sèrie de reportatges Petites grans històries, emesos a Ràdio Girona – Cadena SER.

  Encara en la categoria de ràdio, el jurat també va voler reconèixer públicament l’esforç que suposa fer un programa de continuïtat, diari i de quatre hores, dedicat a Girona i comarques gironines com és Girona Ara, de Julià Bernabé i Eduard Cid ( FeM Girona 92.7 FM).


  Millor treball informatiu o divulgatiu en televisió

  El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió, dotat amb 1.000 euros, va ser per a Octavi Muní i Joan López pel programa Fora de Lloc, emès a la Xarxa de Televisions Locals. El jurat en va destacar “la tria encertada tant dels amfitrions com dels convidats” i, com a conseqüència, la possibilitat de plantejar a l’espectador un procés de descoberta tant de la trajectòria dels dos personatges protagonistes com dels entorns paisatgístics i gastronòmics.

  La periodista i membre del jurat, Anna Teixidor, va entregar aquest guardó.

  L’altre treball finalista era Salpem! de Marta Gibert i Produccions Audiovisuals Antàrtida emès a TV3.


  Millor fotografia publicada

  El premi a millor fotografia publicada, dotat amb 1.000 euros, i el va guanyar Aniol Resclosa per la sèrie de fotografies “Minut 91” publicada al Diari de Girona . El jurat va valorar que Resclosa “havia sabut demostrar l’instant de decepció, frustració i impotència d’un equip i d’una ciutat en no assolir la fita desitjada”


  El fotoperiodista i membre del jurat, Kim Manresa, va entregar el premi.

  Els altres finalistes en aquesta categoria eren Toni Ferragut, per la sèrie de fotografies “A cop de pedal i a ritme de swing”, publicada a Ariet.cat i Directa, i Jordi Ribot, per la sèrie fotogràfica “La casa cremada”, publicada a El Punt Avui.


  Millor treball informatiu o divulgatiu en premsa

  El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita, dotat amb 1.000 euros, va ser per a Miquel Toll, per les entrevistes a Jean Marc Rouillan i Benet Salellas que s’han pogut llegir a Ariet.cat i Directa. El jurat va destacar “la capacitat de plantejar entrevistes oportunes pel seu moment històric, per la profunditat de la mirada del periodista i pels nous elements d’anàlisi” que permeten reflexionar més enllà de l’estricta actualitat.

  El guanyador va rebre el premi de mans del president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura.

  Els altres finalistes d'aquesta categoria eren Tura Soler, per "Les assassines silencioses", publicat a El Punt Avui, i Mairena Rivas i Josep Maria Mora pel recull de reportatges "Diàlegs d’educació", que s’han pogut llegir al Setmanari de l’Alt Empordà . De fet, el jurat va voler destacar especialment la “importància, el rigor i la qualitat” d’aquest suplement publicat al Setmanari de l’Alt Empordà.


  Millor projecte sobre comunicació periodística
  El darrer premi de la nit, el de millor projecte sobre comunicació periodística, dotat amb 2.000 euros, va ser per l’únic treball finalista que hi havia en aquesta categoria: “Gidària, la revista d’economia solidària de comarques gironines” de Nina Pagès, Paula Meijide i Sergi Custey. El jurat va valorar que es tractava d’una “molt bona iniciativa periodística que inclou valors que s’han de promocionar, com ara la solidaritat, i que permetrà omplir un buit en el panorama comunicatiu de les comarques gironines”.

  El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va entregar el premi.


  El premi a la millor informació digital va quedar desert.


  Beca dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local
  Al principi de l’acte, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Carles Ribas, va ser l’encarregat de lliurar el premi als guanyadors de la Beca dels Premis Carles Rahola de Comunicació, que s’ha estrenat aquesta edició.

  En la modalitat professional, dotada amb 1.800 euros, el jurat va decidir per unanimitat atorgar la beca a Carles Ribera Rustullet, pel projecte de recerca “Humor retrobat. Pont de Pedra, periòdic satíric a la Girona republicana”.

  En la modalitat universitària, dotada amb 1.200 euros, el jurat va decidir per unanimitat que la beca havia de ser per Laura Teixidor Parra, pel projecte de recerca “El retorn del català a les escoles després del franquisme tractat a la premsa local gironina (1975-1983)”.

  El jurat encarregat de valorar els projectes presentats a la beca estava integrat per: Albert Ballesta, alcalde de Girona; Anna Gironella, de l’Arxiu Històric de la Ciutat; Tania Tapia, membre de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mita Casacuberta, de la Universitat de Girona; Jordi López, de la Diputació de Girona, i Oriol Cases, de l’Ajuntament de Girona.

  A la gala, presentada pels periodistes Rosó Feliu i Aleix Freixas de Televisió de Girona, hi van assistir tots els els finalistes i molts dels participants als Premis, així com una extensa representació del món periodístic i cultural gironí. La cerimònia també va comptar amb l’actuació del grup Les Síxters.

  La cerimònia es va obrir amb la benvinguda del president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, que en el seu parlament va instar els periodistes a tenir l’honradesa com a principi fonamental.

  Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va recordar que els Premis Carles Rahola “són un reconeixement a Carles Rahola i a la llibertat d’expressió”.

  En total, enguany es van presentar als premis 78 treballs que van ser valorats per un jurat format per Sílvia Llombart, periodista experta en comunicació digital; Jordi López, tècnic de comunicació de la Diputació de Girona; Anna Teixidor, periodista; Guillem Terribas, president del Consell d’Administració de Gironina de Llibres i Papers; José Luis Terrón, director de l’Institut de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona; Joan Ventura, president de la Junta de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Kim Manresa, fotoperiodista; i Mita Casacuberta, coordinadora de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona.

  Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola es van crear el 2009 amb l'objectiu reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol format, àmbit i estructura. Des de la seva primera edició van tenir una gran acollida i s'han instituït com un dels principals guardons gironins en l'àmbit de la comunicació.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.