• Manresa inaugura l’exposició sobre la locutora i actriu Maria Matilde Almendros

  15 setembre, 2022

  La locutora radiofònica i actriu va ser una de les veus de Ràdio Nacional d'Espanya a Barcelona. L'exposició "Maria Matilde Almendros: una veu i dues passions" es podrà veure fins al 10 d'octubre a l'Espai Plana de l’Om. També dimarts (19.00 h) es farà una rodona amb Joan Pera, actor i director teatral; l’actriu Carme Sansa, Enric Frigola, exdirector de Ràdio 4 i la periodista Elvira Altés, comissària de l'exposició. La periodista Rosa Clarena conduirà la xerrada.

   

   

  La locutora radiofònica Maria Matilde Almendros.
  La locutora radiofònica i actriu Maria Matilde Almendros.
  Font:
  AJM

  Aparells de ràdio antics, fotografies, programes de mà d’obres de teatre...Formen part de l’exposició creada per donar a conèixer la figura de Maria Matilde Almendros Carcasona, que es pot visitar, a partir de dimarts vinent, a l’Espai Plana de l’Om de Manresa, comissariada per Elvira Altés i produïda per l’Institut Català de les Dones amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa.

  La mostra visibilitza, en el marc de la commemoració dels 100 anys del seu naixement, la seva extensa carrera com a actriu, locutora i promotora escènica i el paper destacat que va tenir en el món de la comunicació, del teatre i la ràdio, així com en la promoció de la cultura catalana, trencant motlles en el context de la dictadura franquista, en uns moments en què el paper de les dones quedava relegat sobretot a l’àmbit de la llar.
   
  Els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria de Maria Matilde Almendros Carcasona, emmarcats en la commemoració del centenari del seu naixement, són impulsats per l’Institut Català de les Dones, organisme adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes, conjuntament amb l’Ajuntament de Manresa, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), Ràdio Manresa, el Col·legi de Periodistes de Catalunya–Demarcació Catalunya Central i El Galliner.

  Una dona de teatre, ràdio i cultura

  L’exposició recorda el paper d'Almendros en la promoció de la cultura catalana, atès que va impulsar el teatre en català durant la segona meitat del segle XX des de les diverses companyies teatrals en què feia d’actriu, productora i directora. Almendros també va difondre el català en diversos programes radiofònics. Va recitar Sagarra i Verdaguer en el primer programa en català de la televisió el 1964, va presentar programes en català com “Parlem-ne” a Ràdio Nacional, “La veu de la Sardana” o el primer magazín matinal en català, “Temps obert”, el mateix dia de l’estrena oficial de R4, juntament amb Enric Frigola. També va posar veu al programa “Lliçons en català” el 1975.


  Així mateix, durant la seva extensa i intensa trajectòria Almendros va actuar en diverses pel·lícules i sèries de televisió, i va presentar un espai lingüístic per difondre el català al programa “Mare Nostrum” de TVE el 1967, on també realitzava entrevistes. A més, va realitzar teatre radiofònic, espai que li permetia combinar les seves dues passions i posar de relleu les seves qualitats com a actriu i la seva magnífica dicció.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.