• Master Class: 'Ell fa. Ella és'

  18 febrer, 2014

  El pròxim dimarts 4 de març de 11:30 a 14:00h el Centre de Formació del Col·legi realitzarà una Master Class a càrrec de Joana Gallego sobre com es produeixen i com evitar les asimetries de gènere a la informació.

  Els mitjans de comunicació poden actuar com a motor o bé com a inhibidor del canvi. Després de més de 30 anys analitzant les informacions que publiquen, la professora Joana Gallego arriba a la conclusió que actualment no reflecteixen adequadament la transformació experimentada per les dones a la societat. Reprodueixen una vegada i una altra velles i fossilitzades metàfores, entre d’altres recursos, per a descriure l’activitat de les dones: reines, sirenes, vídues negres, dames de ferro, estrelles, àngels, nines, sex-symbols, boxejadores i una munió de substantius i qualificatius que es fixen sobretot en el que les dones són i no en el que fan. Aquesta pràctica no se sol donar –o no amb tanta freqüència– en el cas dels homes, que són representats pel que fan. Els homes són verb mentre les dones són atribut. Aquest és el punt de partida de la professora Gallego.

  El repte d’aquesta Master Class és reflexionar sobre les causes d’aquesta asimetria de gènere en la informació i intentar posar-hi remei. Durant la sessió s’analitzaran diverses notícies aparegudes recentment a diferents mitjans de comunicació, i es combinarà l’exposició de la ponent amb el debat i les aportacions dels participants.

  Joana Gallego Ayala

  Joana Gallego és autora del llibre De reinas a ciudadanas. Medios de comunicación ¿motor o rémora para la igualdad? (Aresta, 2013). Gallego és professora de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1989 i estudiosa del tema des de fa més de 30 anys. Entre les seves publicacions destaquen Putas de película. Cien años de prostitución en el cine (2012); Eva devuelve la costilla (2010) o Si te vas te mato. Mujeres que murieron por su libertad (2009) escrit conjuntament amb els seus alumnes de l’assignatura Periodisme Social. Joana Gallego va ser membre fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, guanyadora del Premi d’Investigació del Consell Audiovisual de Catalunya (2001) per la recerca La prensa por dentro i, entre les seves aportacions internacionals, destaca el capítol “ Many women, little power” al llibre Handbook of Women and Journalism (Palgrave, 2013) així com la col·laboració al volum Global Report on Status of Women in the News Media (IWMF Washington, 2011).

  Cal inscripció prèvia. Més informació.

  Grups de treball:
  Formació

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.