• Més “Divendres negres” als mitjans públics

  21 juny, 2018

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya creu necessari insistir, una vegada més, que els ciutadans es mereixen uns mitjans públics de qualitat i independents. Sense ingerències ni dependències polítiques. És primordial avançar cap a models més democràtics de governança i que les cúpules de direcció siguin elegides en base a criteris professionals i per amplis consensos.

  Ara que ha començat un nou cicle polític, amb nou govern tant a Barcelona com a Madrid, des del Col·legi de Periodistes de Catalunya instem totes les forces polítiques a complir els seus compromisos de treballar en la defensa d’uns mitjans públics més lliures, plurals i democràtics. Ja va sent hora de passar de les paraules als fets. Com ho han fet possible alguns mitjans locals com a Betevé o els mitjans públics de l’Hospitalet de Llobregat, on fan concursos públics per escollir els seus responsables. Això també ha de ser possible tant a la CCMA com a RTVE.  

  En la darrera sessió de control al Parlament, el president de la Generalitat ha dit que el govern vol “els mitjans més plurals, més democràtics i més crítics que puguem tenir” i que “vetllarà perquè això sigui possible a través de l’elecció dels seus membres”. El convidem a fer un pas endavant i que el relleu dels consellers de la CCMA sigui, com a mínim, per una majoria qualificada de 2/3, com el mateix Parlament ja ha reclamat diverses vegades en el passat (Moció 13/XI). Ja va sent hora de revertir el canvi legislatiu del 2012 i tirar endavant al reforma pactada en la ponència de l’anterior legislatura. Des del Col·legi, ens sumem a la petició que feien fa uns dies en un comunicat conjunt els consells professionals i els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio on van reclamar: “Que la cambra catalana renovi ja el Consell de govern que ha acabat el mandat el mes de març, i que la designació es faci per àmplies majories i amb criteris exclusius de professionalitat i independència”. I afegien: “el Parlament ha de reprendre la reforma de la llei de la CCMA, interrompuda en les dues últimes legislatures, per desgovernamentalitzar els mitjans de la Corporació i garantir uns mitjans al servei de tota la societat”.

  L’elecció dels responsables dels mitjans públics no pot ser fruit del mercadeig partidista en funció d’equilibris de forces en un moment determinat. El Col·legi de Periodistes subscriu plenament les paraules dels professionals de RTVE expressades en el darrer comunicat del Consell d’Informatius: “qualsevol procés per decidir sobre el seu futur (de les radiotelevisions públiques) ha de passar pel consens absolut o, en el seu defecte, per una pluralitat tan àmplia i variada que deixi clar que no pertany a ningú. Ni a un sol partit ni a una sola sensibilitat ideològica”.

  Ens sumem a la denúncia dels professionals de RTVE. Reclamem que es desbloquegi la situació, i que es faci a través del consens. El comitè d’experts ha de tenir garanties d’independència, el que no s’assegura amb un pacte només de dos partits. És per això que ens solidaritzem plenament amb les protestes dels treballadors quefan visible cada divendres, i ja en faran 8, vestint-se de negre. Ja és hora que s’acabin els “Divendres negres”. #DefiendeRTVE #sosRTVE

  És moment doncs de passar de les paraules als fets. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.