• Nou dones ens caben en un tuit

  9 març, 2021

  Sílvia Cóppulo, Rosa Maria Quitllet, Albert Sáez i Maria José Recoder van participar ahir en un debat per aportar reflexions i propostes d’actuacions que permetin i facilitin l’accés de la dona als llocs de comandament. L'acte va estar organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya. Recupereu el vídeo al canal de YouTube del Col·legi. 

  Només un 13% de dones ocupen la direcció d’un mitjà. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Dones i homes en la Comunicació que elabora l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Un total de nou dones que podrien esmentar-se en una sola piulada. 

  L’aportació estadística clou el col·loqui Com podem trencar els sostres de vidre? organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’ADPC, amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Maria José Recoder, degana de la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona va moderar l'acte que va comptar amb les intervencions de les periodistes Sílvia Cóppulo, Rosa Maria Quitllet i Albert Sáez. Els quatre són exemples de professionals amb una llarga trajectòria que han assolit càrrecs de responsabilitat.

  Coincideixen en una evolució de la situació de la dona, però com afirma Sáez “millor no vol dir bé”. Fins i tot qualifica el sostre de vidre com un envà sòlid. Cóppulo ho subscriu, denuncia el judici permanent sobre les dones, diàriament han de demostrar la seva vàlua mentre que els homes només quan opten pel lloc de treball. Insta a fer-se visibles i ocupar tant els espais de relació formal com informal, i “fer sense por el que faries amb por. No demanis permís, ja demanaràs perdó”.

  Aquest punt d’atreviment el subscriu Quitllet, la qual destaca "la necessitat d’establir lideratges amb visió de gènere. Buscar complicitats i fugir del model més masculí de manar per manar. També reivindica el dret a decidir sobre el càrrec, malgrat que Sáez considera la prevalença de negatives per ocupar alts càrrecs en el cas de les dones, segurament per un model de responsabilitat molt masculinitzat, basat en no tenir horaris.

  Recoder apunta que el sostre de vidre va més enllà dels llocs de responsabilitat i abasta taules rodones de tertulians o l’establiment de les agendes. Cóppulo reclama equitat i sosté que manquen dones referents. Divergeix Rosa Maria Quitllet, la qual considera que n’existeixen en diferents posicions dins l’organització d’un mitjà de comunicació. Davant la qüestió sobre la visió de futur que planteja Maria José Recoder, com a consell final per les generacions emergents, Sílvia Cóppulo recomana “Tirar endavant amb alegria, i fer camí”.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.